Economia social i territori

Ens trobem a les acaballes d’un any amb comportaments sectorials especialment complicats i estem veient com productors professionals abandonen el conreu davant la impotència que provoquen propostes buides de contingut o que no donen solucions per eradicar determinats abusos que es donen a la cadena de valor agroalimentària.

Ha estat, també, un any marcat per dos episodis climàtics devastadors: un gran incendi amb danys molt importants per al sector agrari i fortes riades de les quals lamentem, en primer lloc, la pèrdua de vides humanes.

Fruit d’aquestes circumstàncies, podríem pensar que el panorama és desolador. Però res més lluny de la realitat i del meu propòsit. El sector agroalimentari resultem estratègics per al conjunt del país i les cooperatives som el puntal de l’economia social a territori, on generem riquesa i benestar als habitants d’àmplies zones rurals.

De fet, tenim per davant un any en què volem desenvolupar projectes transcendents per al sector.

En col·laboració amb la Conselleria de Treball continuem treballant els projectes Singulars que ens permeten avançar en àmbits tan diversos com el relleu generacional i la incorporació de socis joves, la consolidació de les agrobotigues i el vincle de les nostres empreses i productes amb la gastronomia, el patrimoni cultural i l’oci. En aquest mateixa revista, us presentem un gran projecte: el Mapa interactiu de les cooperatives agràries catalanes, que representa un importantíssim progrés en aquest sentit.

Haurem d’avançar en la conceptualització de la nova PAC, el canvi climàtic, la sostenibilitat mediambiental, l’equilibri territorial… i en un dels projectes més engrescadors per a la Federació, el Pla de competitivitat, que estem convençuts que donarà cobertura a projectes d’envergadura rellevant.

A partir de l’1 de gener, l’amic i company de consell rector Ramon Armengol presidirà les cooperatives europees i reforçarà la nostra capacitat d’opinió a Brussel·les en polítiques que tenen influència directa al sector.

Apostem, també, per evitar el malbaratament alimentari i per això acabem de subscriure un acord amb els Bancs d’Aliments. Estem presents en el procés de discussió de la nova Llei de transició energètica. Formem part del grup multidisciplinari del Pacte Nacional per a l’Alimentació. Continuem encapçalant la presentació de sol·licituds DUN i ampliarem el servei a la DAN, referida a la gestió de dejeccions ramaderes.

Finalment, us avanço que properament us farem protagonistes d’un esdeveniment en què, en el marc d’un acte festiu i coincidint amb una fita important de la Federació, volem reivindicar la rellevància del sector.

A hores d’ara, les prioritats estan establertes i les línies d’actuació ben embastades. Més enllà, el repte que el sector sigueu els primers beneficiaris dels nostres objectius i projectes.

Ramon Sarroca
President