DUN 2014, la Federació presenta 17.250 expedients

L’última campanya de la DUN no ha estat, precisament, una bassa d’oli. Les principals dificultats amb què s’han trobat les cooperatives són la incertesa sobre la nova PAC, l’assignació dels nous drets de pagament base, els requisits d’agricultor actiu i el règim de petits agricultors, com quedaran els ajuts directes o la definició del nou Programa de Desenvolupament Rural.

També ha estat una campanya clau quant a les cessions de pagament únic a causa de la nova assignació de drets de pagament base, augmentant un 65% el nombre de cessions de drets en relació amb l’any passat.

Malgrat aquestes circumstàncies, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya es consolida com l’entitat de referència i ha presentat -a través de les cooperatives- unes 17.250 sol·licituds de la DUN, que representen el 30% del total, situat en 58.256. A més, s’ha consolidat el servei que s’ofereix a les cooperatives i entitats que no disposen de personal suficient per fer aquesta tasca i la Federació s’ha encarregat de fer la tramitació íntegra d’unes 700 sol·licituds.

Les cooperatives lideren la DUN, amb un 30% del total de sol·licituds, malgrat ser una campanya complicada

Cal destacar que enguany s’ha produït una davallada general en el nombre d’expedients a causa del traspàs d’explotacions, bàsicament en el cas de productors sense drets o bé amb imports insuficients perquè els assignin drets de pagament base en la nova PAC.

Com a aspecte a millorar per part de l’Administració, les incidències informàtiques que han dificultat la gestió de la tramitació electrònica.

Novetats DUN 2015

Com a principal novetat, tots els productors que comercialitzin producte hauran de presentar la DUN a partir de 2015.

A més, la campanya de la DUN per a l’any que ve també es preveu amb canvis significatius provocats per l’assignació de drets de pagament base per al període 2015-2020, els nous ajuts directes i el nou Programa de Desenvolupament Rural.

Es mantindrà un període de cessions de drets de pagament base.