DOP Les Garrigues compleix 40 anys

40 aniversari_DOP Garrigues_

La Denominació d’Origen alimentària més antiga de l’Estat espanyol, la DOP Les Garrigues, va començar a moure’s per la inquietud de diferenciar el seu oli d’oliva d’altres elaborats en zones diferents però que es comercialitzaven a doll sota el seu mateix nom. Aquests primers treballs van ser previs, fins i tot, a l’arribada de la democràcia i, a dia d’avui, la DOP celebra el 40 anys demostrant que és una organització viva i amb un producte de gran qualitat.

Més de 250 persones van participar en un acte entranyable que es va fer a La Llotja de Lleida i en el qual van ser presents des dels primers presidents de l’organització i les cooperatives sòcies fins als representants de les administracions que han treballat amb el sector, el conseller actual i sis exconsellers d’Agricultura i el president i quatre expresidents de la Diputació de Lleida.

Fent un repàs de la història de l’entitat, el president de la DOP Les Garrigues, Joan Segura, va recordar com, en els inicis, tenien la necessitat d’explicar al mercat la qualitat de l’oli i com van trobar el seu “valor afegit” en el producte envasat.

Actualment, entre un 30 i un 40% de les cooperatives que integren la DOP venen tot l’oli envasat. La resta de cooperatives envasen una part de l’oli i l’altra, la destinen a Itàlia a granel.

El gran consumidor d’aquest oli continua sent el mercat català, però també està començant a arribar a països com la Xina, Holanda i França. En els darrers vint anys, la denominació ha invertit més d’un milió i mig d’euros en promoció.

Moments per al record

40 aniversari DOP GarriguesLa gala va comptar amb reconeixements a algunes de les persones, entitats i autoritats clau per a la DOP i també a totes i cadascuna de les cooperatives sòcies.

Entre els homenatjats hi havia el primer president provisional, Pere Bofias; el primer president electe, Ramon Flix, i l’actual, Joan Segura, que no s’ho esperava. També es va fer un reconeixement a les persones que van formar part del primer consell regulador elegit entre els productors i les cooperatives elaboradores i envasadores.

Altres persones a les quals l’organització va recordar especialment van ser Francesc Esquerda, la cara més visible de la plataforma en defensa de l’olivera arran de les gelades de l’any 2001; l’aleshores conseller d’Agricultura, Josep Grau; diversos periodistes i mitjans de comunicació i les institucions,  Generalitat i Diputació, pel seu suport durant aquesta trajectòria de la DOP.

L’aigua és el futur

Durant l’acte de celebració dels 40 anys, la DOP Les Garrigues va recordar un dels moments més difícils, les gelades de 2001. Es va deixar de produir a 37.000 hectàrees i moltes oliveres van morir. Les pèrdues, tant per a les cooperatives com per als productors, van ser molt elevades.

Avui, el sector, que va sortir al carrer per reclamar suports, ha recuperat el seu potencial i té la vista posada en la incorporació de joves i l’ampliació de la superfície de regadiu. Asseguren que “el futur passa per l’acceleració del Canal Segarra Garrigues, que encara no ha arribat a la zona, perquè només l’aigua permetrà garantir la viabilitat de moltes explotacions i estabilitzar les collites”.