Dissenyant el “tomàquet del futur”

INNOVACIÓ

innovacio_traditom
Foto: Joan Simó. Fundació Miquel Agustí

Conca de la Tordera i Progrés Garbí participen en un projecte europeu que estudia més de 1.500 varietats de tomàquets

“Realment eren més bons els tomàquets abans?”. Sota aquest títol s’ha realitzat, aquest estiu, un estudi de consumidors a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (Castelldefels).

Aquest test s’emmarca projecte europeu TRADITOM, en què participen les cooperatives Conca de la Tordera (Palafolls) i Progrés Garbí (Malgrat de Mar) amb la finalitat d’estudiar les varietats tradicionals de tomàquet i conèixer millor les preferències dels consumidors. Les conclusions del projecte haurien de servir per dissenyar com hauria de ser el tomàquet del futur.

En concret, les cooperatives van aportar producte per a la realització del tast, que tenia l’objectiu d’avaluar quins paràmetres determinen l’acceptació per part de consumidors de diferent edat, sexe i condicions. També es va recollir informació d’utilitat a l’hora de desxifrar les característiques que converteixen determinades varietats tradicionals en úniques i especialment apreciades.

Aquest “tast de tomàquets” forma part de la segona fase del projecte TRADICOM. Durant l’any passat, ja es va crear un banc de llavors amb 1.500 varietats tradicionals europees de tomàquet de les quals s’han extret abundants dades genòmiques. La col·lecció completa s’ha plantat en 12 camps experimentals.

A Catalunya, els assajos es realitzen en els municipis de Palafolls i Viladecans i s’han inclòs varietats com Penjar, Montserrat, Palosanto-Pometa i Pera de Girona. El tomàquet de Penjar és un referent a nivell europeu en relació a la post-collita i s’estudiarà l’impacte de la dosi de reg sobre la seva conservació.

El projecte TRADITOM, finançat per la Unió Europea i coordinat per l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV), està desenvolupat a Catalunya per la Fundació Miquel Agustí de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Hi participen investigadors de diferents àrees de coneixement i centres de recerca de 7 països europeus de la conca mediterrània, com França i Itàlia. L’estudi tindrà una durada total de 3 anys.

Conca de la Tordera i Progrés Garbí es dediquen a la comercialització dels productes de l’horta dels seus socis productors, repartits entre municipis del Maresme i la Selva.

El tomacó de sucar pa és un dels productes estrella, encara que també cultiven tot tipus de verdures de temporada i alguns llegums.

La producció d’aquestes cooperatives es diferencia perquè es conrea gaudint d’una climatologia especial, a la vora del mar i amb la muntanya al darrera.