Dieta Mediterrània, Patrimoni de la Humanitat

© Laurent Renault - Fotolia.com
© Laurent Renault – Fotolia.com

La UNESCO ha acceptat la candidatura presentada conjuntament per l’Estat espanyol, Itàlia, Grècia, Portugal, Marroc, Xipre i Croàcia l’any 2011 i ha declarat la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Cultural de la Humanitat.

Transmesa de generació en generació, esdevé un tret diferenciador de les poblacions de la conca del Mediterrani que consisteix en un estil de vida saludable i una dieta equilibrada i variada, amb predomini dels aliments obtinguts dels conreus tradicionals d’aquesta zona geogràfica.

Per a la Federació, el fet que la Dieta Mediterrània s’hagi reconegut com a Patrimoni de la Humanitat hauria de contribuir al manteniment d’una agricultura sostenible i a promoure el consum dels productes de proximitat. No en va, els pilars de la dieta mediterrània són els conreus tradicionals de les cooperatives agràries catalanes com olivera, vinya, cereals i arròs, a més de fruita, horta, fruits secs i llegums.

Entre les proteïnes d’origen animal, aquesta dieta aposta per l’aviram, els ous i els productes làctics i el peix.