Després dels autònoms, farem caure les cooperatives?

Joan Segura

OPINIÓ Joan Segura, vicepresident FCAC

Les cooperatives agràries som un sector bàsic per a la recuperació econòmica. Representem el 40% de la Producció Final Agrària a Catalunya, hem incrementat la facturació un 11% i també hem augmentat un 3,7% la creació de llocs de treball en els últims mesos.

Malgrat això, les administracions estan sobrecarregant el sector amb un augment injustificat de costos que no fa altra cosa que entorpir la competitivitat i posar en perill la viabilitat de les nostres empreses.

Què demana Europa per sortir de la crisi? Més competitivitat. Però si resulta que l’Estat ens multiplica la fiscalitat, augmenta els impostos, encareix el preu de la llum o retira el suport a les assegurances… al temps que redueix els salaris dels nostres potencials consumidors, ens està demanant un doble esforç que no podem assumir.

I menys encara si tenim en compte que, a més, estem finançant l’Administració. Tal com hem tractat en reunió bilateral amb la Conselleria d’Agricultura i com hem traslladat formalment a la Conselleria d’Economia i Finances, encara estan pendents de pagament expedients del Pla de Concentració de Cooperatives corresponents als anys 2011 i 2012.

De la mateixa manera que no s’han fet efectius els pagaments del pla de reconversió de la fruita dolça i els ajuts a la fruita seca i l’apicultura. Aquesta situació pot fer perillar la continuïtat i la viabilitat d’alguns projectes i, per això, encara que som conscients de la complicada situació pressupostària en què ens trobem i de les restriccions que suposa, cal tenir en compte que aquest suport és imprescindible. Facilitar el finançament de les empreses cooperatives resulta estratègic no només per al nostre sector sinó que també esdevé vital per al territori, ja que som aquestes estructures les que millor podem crear riquesa i llocs de treball que contribueixin a la reactivació econòmica del país.

Continua llegint…
Increment desmesurat dels costos