Cuina de proximitat

Cursos de cuina FCACAmb l’objectiu de promoure els aliments de proximitat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya organitza tallers de cuina en el marc dels quals promociona els productes cooperatius, la cultura del vi i l’alimentació saludable i de qualitat.

Mitjançant aquesta activitat, les cooperatives reben formació en cuina, sommelieria, maridatge i presentació de bufets. Els cursos estan adaptats a les necessitats i el nivell dels alumnes i són impartits per professionals amb una amplia experiència.

La Federació, mitjançant aquestes sessions, pretén que els alumnes gaudeixin mentre aprenen i comparteixen receptes, productes o consells.  

Cursos de cuina_Alba Molas_ALBA MOLAS
Cuinera i directora del projecte Una de Postres”. Guardonada al 2016 amb el 1r Premi en el certamen Reus Empresa i amb el 1r Accèssit en els Premis Tarragona Impulsa. Professora del curs de cuina que organitza la FCAC a la SAT la Vall d’en Bas

“Què millor que enriquir la nostra cuina amb productes procedents de l’agricultura local o artesans com embotits i formatges. Al temps que col·laborem amb el productor també assegurem que, com més directa fem la compra, major és la frescor de l’aliment.

Si la matèria primera és bona, el resultat difícilment serà dolent. No cal ser un gran xef per fer bons plats si “respectem el producte”: com menys el manipulem, més gaudirem de les seves qualitats i propietats en estat pur.

Dit això, també vull aclarir que sempre és bo fer un curs de cuina perquè  s’aprenen coses noves, es descobreixen productes, tècniques, altres maneres de fer… Oriento les sessions des d’un punt de vista molt pràctic i participatiu perquè crec que és així com s’aprèn a fer les coses, i no cal tenir nocions prèvies sinó que m’adapto al nivell dels alumnes.

Aquestes activitats tenen com a objectiu perdre la por a la cuina i la rebosteria i, sobretot, passar una bona estona compartida amb persones amb una afició en comú.

Intento traslladar el sentit d’esbarjo social que tenen els àpats des del primer minut en què comencem les elaboracions. El contrast d’opinions o maneres de fer de cadascú és enriquidor, un valor afegit a les receptes que proposo. M’agrada compartir plegats els trucs que passen de generació en generació i gaudeixo també amb l’evolució dels meus alumnes cap a una conscienciació per l’alimentació de proximitat”.

Cursos de cuina_Anna CasalsANNA CASALS
Alumna del curs de cuina que organitza la FCAC a la SAT la Vall d’en Bas

“Tinc una casa de turisme rural -Cal Carreter, de Mieres-, on oferim servei d’àpats per als nostres hostes. M’agrada molt cuinar i sempre va bé aprendre tècniques i receptes per poder introduir algunes novetats. 

Penso que el producte de proximitat ha d’esdevenir la base de la nostra cuina, que pot ser moderna però sense deixar de banda la tradició. El producte d’aquí transmet valors que representen el paisatge i la nostra gent, valors que a través del turisme rural també intentem fer arribar als nostres visitants. Potenciant les cooperatives generem un impacte mediambiental menor i som afortunats de gaudir de productes d’alta qualitat.

El curs que dirigeix l’Alba Molas és interessant perquè ens aporta tota aquesta informació sobre productes de proximitat i també perquè podem aprendre tant receptes noves com trucs per millorar les receptes de sempre. Hem fet des de sessions per cuinar un timbal de salmó fins a l’elaboració d’un pastís de xocolata amb nata i maduixes.”