Cuina de proximitat amb… Montse Femcuinetes

Montse Bertran
http://femcuinetes.cat
https://robabruta.blogspot.com

instagram twitter

me.jpg Montse BertranÉs temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la mongeta del ganxet. La Phaseolus vulgaris L. és un cultiu originari del continent americà i, en concret, s’han trobat restes de llavors amb una antiguitat de 10.000 i 6.000 anys a dues zones: els Andes (Perú, Xile, Equador i Argentina) i Mesomèrica (Mèxic, Amèrica Central i sud-est d’Estats Units), respectivament.

No va ser fins el segle XVI que arribaren a la Península Ibèrica les primeres varietats de mongeta comuna, anomenades “habas blancas”, per la semblança amb les llavors d’una altra lleguminosa: la fava (Vicia faba), nom que encara es conserva en alguns llocs.

L’alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals -entre d’altres components beneficiosos, fins i tot davant de malalties cardiovasculars- converteix la mongeta en el principal llegum per al consum humà.

La mongeta del ganxet és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algun indret de la Selva. Podria haver arribat a Catalunya cap el segle XVIII i apareix citada per primera vegada cap al segle XIX, sota el nom de “filaire”, en un escrit a Castellar del Vallès.

Es comercialitza a la cooperativa Agrària del Vallès, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP). Té forma aplanada, similar a la d’un ronyó, amb un ganxet a un dels extrems que n’és el tret característic i que li dóna el nom.

De pell pràcticament inapreciable al paladar i molt cremoses, les del ganxet han estat considerades, per destacats gastrònoms, com les millors mongetes del món. Es venen seques, en sacs de tela de mig i d’un quilo per al consumidor final i en formats molt més grans per a la restauració. També la podem trobar ja cuita i envasada, elaborada de manera natural, als obradors propis de la cooperativa.

 Sopa de mongetes del ganxet amb rossinyols i cansalada 

INGREDIENTS

  • 1 ceba de Figueres
  • 250 grs de rossinyols
  • 150 grs de cansalada
  • 450 grs de mongetes del ganxet cuites
  • Aigua de la cocció de les mongetes
  • All i julivert
  • Oli d’oliva verge extra i sal

IMG_2082.JPG sopa mong. ganxetPREPARACIÓ

Bullir les mongetes del ganxet

Poseu les mongetes en remull en aigua mineral durant unes 8 hores.

Esbandiu-les, poseu-les en una olla amb aigua freda mineral i quan comencin a bullir, baixeu el foc al mínim, escumeu, tapeu-les i les aneu vigilant perquè no es quedin sense aigua.

Passada una hora i mitja aproximadament ja seran cuites. Afegiu la sal, les tasteu i les deixeu refredar a la mateixa olla.

A continuació

Talleu la ceba molt fineta i sofregiu-la en una olla amb una mica d’oli d’oliva.

Talleu la cansalada a dauets i afegiu-la a la ceba.

Netegeu els rossinyols i els talleu a trossos, afegiu-los al sofregit i que cogui tot junt durant uns 7 o 8 minuts.

Piqueu un parell d’alls i una mica de julivert i incorporeu-ho a la olla, espereu que l’all desenvolupi una mica l’aroma i immediatament poseu-hi les mongetes.

Cobriu amb una mica d’aigua de bullir les mongetes i porteu a ebullició a foc molt baix. Penseu que aquestes mongetes son molt suaus i no volen ser estofades massa estona, sempre és millor afegir-les el més tard possible.

Tasteu de sal i serviu.


 AGROBOTIGUES AGRÀRIA DEL VALLÈS 

Camí Antic de Vic, s/n – Llerona
C. Cuba, 9 – Sabadell
La Cruïlla – Vilanova del Vallès