Covides, vinyes i cellers

Covides

Una història amb arrels des de 1964, la unió de 650 socis viticultors, més de 2.300 hectàrees de vinya repartides per més de 50 municipis -des de Gelida fins al Vendrell-, i l’elaboració de vins i caves d’excel·lent qualitat i constància dins les denominacions d’origen Penedès i Cava.

Aquests són els trets distintius de Covides Vinyes – Cellers, la cooperativa de primer grau capdavantera a Catalunya quant a producció de vi, amb una mitjana de 24 milions de quilos de raïm anuals.

50 anys d’història

La creació de Covides va ser fruit de la voluntat dels agricultors de la comarca per elaborar conjuntament el vi de la seva collita. En aquell moment, els socis van introduir la mecanització i els primers tractors a les seves explotacions, i van construir els cellers amb les instal·lacions més modernes del moment. L’objectiu, elaborar vins amb personalitat pròpia.

Als anys vuitanta, la cooperativa del Penedès va iniciar la venda de vi embotellat i la producció de cava. Des d’aleshores, les explotacions s’han anat renovant i s’han adaptat els sistemes de plantació per mecanitzar la verema. Actualment, ja s’embotella un 25% de la producció.

La trajectòria de la cooperativa es recull en el llibre “50 anys 1964-2014”, presentat per Covides durant un dels actes centrals de commemoració del cinquantenari, fet a final de gener i al qual van assistir gairebé tots els socis. En el decurs de la celebració, també es va homenatjar als membres de la primera junta rectora de Covides i a tots els seus presidents.

Centres de prestigi

En l’actualitat, Covides disposa de cellers repartits per tota la comarca. Sense oblidar la tradició, capacitat i tecnologia s’adapten perfectament a la producció en unes instal·lacions que disposen de premses pneumàtiques, dipòsits d’acer inoxidable, control de temperatura de fermentació, maceracions pel·liculars, estabilització de fred en continu, selecció de llevats, tiratges especials de cava… entre d’altres processos que han reportat prestigi i guardons de reconeixement internacional per la seva modernitat i eficiència.

A més, els tres cellers de Covides a Sant Sadurní d’Anoia, Sant Cugat de Sesgarrigues i Vilafranca del Penedès estan preparats per entrar els 24 milions de quilos de raïm dels socis. Del total de la producció, un 85% correspon a varietats blanques (Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Chardonnay) i la resta de varietats (Tempranillo, Merlot i Cabernet Sauvignon) es destinen a l’elaboració de rosats i negres. Tots els vins estan reconeguts per la DO Penedès.

Una enologia creativa

La verema comença a final d’agost i es perllonga fins als últims dies d’octubre, segons el grau de maduració.

Seleccionats els millors raïms, es porten amb celeritat als cellers perquè conservin les característiques organolèptiques. Per a l’elaboració dels vins i caves de Covides, només s’utilitzen el millor most, el “most flor”, que procedeix de la primera fracció del premsat. Aquesta qualitat juntament amb l’experiència, la tècnica i la creativitat de la cooperativa són eines clau per assolir la personalitat dels seus vins i caves.

Els cellers de Covides produeixen una extensa gamma de productes. Per als paladars més exigents, el ventall “Duc de Foix”, la marca insígnia de la cooperativa, que presenta caves de criança i vins monovarietals joves de qualitat Premium. Aquesta línia d’alta qualitat es complementa amb el plaer modern de “Gran Gesta” i l’aristocràcia renovada de “Comte de Foix”.