Coperelló: oli, garrofa, ametlla i mel

Entrada olives Cooperativa Coperelló

La Cooperativa Agrícola Sant Isidre del Perelló, Coperelló, es va constituir l’any 1957 i ha anat evolucionant des de la seva tradició vitivinícola fins esdevenir una cooperativa essencialment oleícola, però també amb producció d’altres conreus mediterranis com fruita seca i garrofa. A més, els seus socis es dediquen a l’elaboració de diferents varietats de mel.

És una cooperativa multisectorial amb predomini de conreus mediterranis com oli d’oliva, garrofa, ametlla i mel

“La motivació principal de la seva fundació va ser poder elaborar i comercialitzar el vi dels socis, llavors el conreu de la vinya era la principal activitat d’aquesta zona. També es feia oli i s’emmagatzemaven garrofes i ametlles, però inicialment no tenien la importància que han agafat d’avui dia”, explica la presidenta de Coperelló, Dolors Balagué.

A hores d’ara, la cooperativa compta amb uns 280 socis que produeixen una mitjana anual de de 330.000 quilos d’oli verge, 140.000 quilos d’ametlla i un milió de quilos de garrofes, a més de cinc varietats diferents de mel.

Coperelló forma part de les cooperatives de segon grau Unió Corporació Alimentaria i Comercial Garrofa així com de l’Agrupació de Cooperatives Olivareres del Baix Ebre i Montsià (ACOBEM).

En els últims anys s’ha incrementat el nombre de socis joves que recullen el testimoni dels grans i continuen amb la tradició pagesa familiar. Aquest fet s’ha vist reflectit en la edat dels membres de la Junta Directiva, on la mitjana d’edat ha passat dels 60 als 40 anys actuals, garantint així la continuïtat i la millora de la gestió de l’entitat.

Oli d’oliva, l’essència

“El nostre baluard és la qualitat. Per això els nostres socis escarren les olives de l’arbre i les porten tot seguit al molí, per a què no es desvirtuïn les característiques organolèptiques de l’oli i així poder oferir al consumidor el millor suc de l’oliva”, explica Dolors Balagué.

“El nostre baluard és la qualitat”, Dolors Balagué

Aquest afany per aconseguir un producte excel·lent fa que tant la cooperativa com els socis tinguin molta cura en tot el procés, des de la utilització de borrasses (xarxes) durant la collita per impedir que les olives tinguin contacte amb el terra fins a l’entrada al molí el mateix dia que es cullen, per tal de fer la mòlta i batuda en molt poc temps i a una temperatura de 35 graus i així evitar que es desvirtuï la composició.

Amb l’objectiu de garantir l’agilitat, el molí disposa d’un extractor continu que té capacitat per moldre fins a 120.000 quilos d’oliva diaris.

Les varietats principals que conreen els socis de la cooperativa Sant Isidre són Sevillenca, Reguers i Arbequina. El resultat és un oli d’excel·lent qualitat, acollit a la Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre – Montsià, de color groc verdós i gust afruitat i generós.

Diversitat de cultius

De manera complementària a l’elaboració d’oli, Coperelló té una producció important de garrofes i, en concret, de les varietats Negra i Valenciana. Està associada a la cooperativa Comercial Garrofa, que és qui s’encarrega de les tasques de separació del garrofí de la garrofa, de produir farina i trossejar el fruit.

La producció d’ametlla es manté estable i els processos de classificació i comercialització del producte es duen a terme mitjançant la cooperativa de segon grau Unió Corporació Alimentària. Les varietats conreades a la zona són Marcona, Llargueta, Ferragnes, Molla i Rof.

Varietats de mel

Un altre producte característic d’aquesta cooperativa del Baix Ebre és la mel. Gràcies a la transhumància dels socis de Coperelló s’aconsegueixen fins a cinc varietats diferents: romaní, taronger, milflors, eucaliptus i alta muntanya.

A més, altres productes obtinguts a partir de les abelles són pol·len, bresca o espelmes fetes amb la cera.

Agrobotiga i subministres

Agrobotiga Cooperativa CoperellóTota la producció dels socis de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre del Perelló es pot adquirir a l’agrobotiga, oberta des de l’any 2003, on també es poden trobar productes elaborats per altres cooperatives i de proximitat.

Finalment i amb l’objectiu de prestar els màxims serveis als socis, Coperelló té obert un magatzem de venda de subministraments agrícoles, adobs i fitosanitaris.

LES XIFRES

240  socis
330.000 Kg d’oli verge extra
140.000 Kg d’ametlles
1.000.000 Kg de garrofes
5  varietats de mel
2.900 m2 d’instal·lacions