“El cooperativisme és democràcia”

Cooperativisme [CATALÀ] un món per descobrir
amb Joan Segura

Amb aquestes paraules defineix els seus orígens Joan Segura, actual president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. El seu padrí i el seu pare van ser fundadors de la cooperativa Camp Foment Maialenc, que ell mateix ha presidit durant molts anys. També presideix la Denominació d’Origen Protegida Oli Les Garrigues i està vinculat amb múltiples organismes, com Cooperatives Agro-Alimentàries d’Espanya i la Confederació Empresarial Espanyola d’Economia Social.

Vinc de pagès i tinc arrels cooperatius


Per què apostes pel cooperativisme?

Indiscutiblement, perquè és un sistema democràtic i igualitari per a tothom. Encara que és difícil d’entendre si no estàs a dins, aquest és l’únic model viable, tant a nivell de beneficis econòmics com socials. La implicació en els guanys i les pèrdues, la definició de les necessitats socials, la lluita col·lectiva per una democràcia més participativa són molt necessaris en el món actual.

El cooperativisme sobreviu a la crisi perquè ningú vol tirar pedres a casa seva.

El cooperativisme és un sistema democràtic i igualitari


Com funciona una cooperativa?

Els membres de consell rector són socis elegits per votació democràtica. La seva obligació és governar i avançar, i fer una assemblea general anual per donar comptes i deixar participar a la gent. Penso que la durada del mandat de d’una junta és massa curt perquè no hi ha cap empresa en què els càrrecs tinguin tan poca durada. No oblidem que la cooperativa és un negoci i que, per tant, l’experiència és important.

Quines mancances té aquest model?

La representativitat i la visualització. Els propietaris de la cooperativa són els socis i els consells rectors però, en canvi, no en tenen el control al cent per cent perquè es treballa per confiança. A la cooperativa hi ha d’haver unes tasques tècniques i una feina política però, avui per avui, falta dedicació política de la junta. Ens oblidem que si no ens veuen, és com si no hi fóssim.

Estem perdent la cultura de la comunicació, ens falta relació col·lectiva. El consell rector no és prou actiu i no té la informació suficient per explicar bé els projectes als socis i, per tant, no es pot demanar responsabilitat.

En aquest context, quins són els objectius de la Confederació de Cooperatives de Catalunya?

La Confederació és un òrgan que es va crear per ajuntar el món cooperatiu i durant moltes etapes s’han fet projectes interessants. Al juliol de 2012, la federació d’agràries vam apostar per la presidència per tal de promoure fusions i fer més visible el món cooperatiu.

Recentment us heu reunit amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Quin reptes li heu traslladat?

Li hem demanat un suport decidit a la creació de cooperatives en temps de crisi. La societat d’avui necessita l’impuls dels autònoms, la seva llibertat per aportar idees, la il·lusió pel negoci propi… i el cooperativisme és un món d’autònoms. Per descomptat, també li hem plantejat un finançament per aquests projectes.

Està avançada la reforma de la Llei de cooperatives, que regula aquestes societats?

Depèn de cada família del cooperativisme. Des d’agràries, està feta la feina i penso que si la nova Llei s’aprova faríem història, recuperant la diferenciació entre el món rural i industrial, reduint la paperassa, augmentant la responsabilitat de les persones. Crec en la llibertat, en la maduresa, en el sentit comú.

Específic de les agràries, com valores la decisió de Brussel·les d’aturar la normativa d’etiquetatge de l’oli a bars i restaurants?

Lamentablement, el que ha succeït és el mateix que passa sovint: que es decideix sense saber ben bé què s’està decidint. No té sentit que països nòrdics, que no són ni productors ni consumidors d’oli d’oliva, boicotegin un projecte important per a un sector amb importants despeses d’envasat, etiquetatge… Potser ens haurem de plantejar vendre l’oli a granel i apuntar-nos a dir que nosaltres ja estem fent la nostra feina i complint la traçabilitat i que, per tant, no cal etiquetar per garantir el producte.

Cooperativisme català

4.773 empreses
1.293.078 persones sòcies
37.752 llocs de treball
4.691 milions d’euros de facturació
El 17% de la població de Catalunya està vinculada a cooperatives