“Les cooperatives tenim un model sostenible de producció ramadera”

Ramon Armengol_Ramaderia i llet FCACENTREVISTA
Ramon Armengol Ramaderia i llet FCAC

“La meva vida professional va completament lligada a la cooperativa d’Ivars d’Urgell. La cooperativa i jo hem caminat junts els últims quaranta anys”. Ramon Armengol (Juneda, 1959) va posar en marxa el grup específic de desenvolupament rural de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i actualment és cap de branca de ramaderia i llet d’aquesta organització.

Té una explotació professional de porcí –“em considero un petit empresari”- i una dilatada experiència en el sector: des del món cooperatiu i sindical a la responsabilitat de l’administració municipal i la gestió del reg en el territori on viu.

Ramon Armengol representa el sector porcí a l’organització estatal Cooperatives Agro-alimentàries i al Copa-Cogeca, i també és membre del Grup d’Experts del Porcí de la Comissió Europea a Brussel·les. A més, recentment ha estat nomenat membre del Consell General d’Interprofessionals d’Espanya.

El sector ha sabut adaptar-se a les noves exigències de mercat?

Catalunya és una potència ramadera. El porcí català som líders quant a producció a nivell europeu; en boví i llet tenim una forta implantació. El sector ramader-carni català és un dels més competitius d’Europa

Sí, i així ho hem demostrat. En porcí som líders europeus en producció i el creixement de les exportacions a països tercers, com la Xina, obre un futur esperançador. La producció bovina ha trobat una quota de mercat important amb les exportacions a l’Orient Mitjà. En llet, tenim cooperatives amb processos d’elaboració i capacitat de fer arribar al consumidor productes de qualitat i valor afegit.

Les interprofessionals tenen un paper important?

La promoció és bàsica i cal informar bé al consumidor de les bondats de les nostres produccions. Les interprofessionals (Interporc per al porcí, Inlac en la llet i Intervacuno en boví) són un instrument vertebrador i molt útil per consensuar estratègies comunes a llarg termini.

En el cas d’Interporc, amb quatre anys de camí, cal felicitar la feina feta pel meu antecessor a la Federació, Jordi Ciuraneta, com impulsor de la creació d’aquesta interprofessional, una de les eines més útils que tenim.

Les dejeccions ramaderes són un àmbit de treball…

Totes les produccions van molt lligades al principi de sostenibilitat, que és tant important com la qualitat i la seguretat alimentàries: qualsevol producció que no pugui garantir la sostenibilitat quedarà en entredit.

Per a una correcta gestió de les dejeccions ramaderes, s’hauria de replicar a tot el territori de Catalunya el model que fem servir les cooperatives i els seus socis mitjançant tècnics especialitzats.

A més, un grup de vuit cooperatives ramaderes ja estem treballant per avançar-nos a les exigències per anar més lluny de les exigències de la legislació comunitària i així donar un pas més enllà en la gestió les dejeccions.

Com ha afectat la desaparició de quotes lleteres?

La producció de llet travessa una greu crisi a tota la Unió Europea per la caiguda del consum i la desaparició de quotes. A més del desequilibri de la cadena de valor, estem totalment sotmesos al lliure mercat i ja no hi ha límit al creixement de les explotacions.

Les mesures que ha establert la Unió Europea en els darrers mesos no han donat fruit. Les cooperatives creiem que cal reforçar les actuacions de promoció del consum així com impulsar un pla d’abandonament voluntari amb ajuts pel cessament de la producció al qual es poguessin acollir determinats ramaders.

El futur passa per…

Ser competitius. Competitius i sostenibles en un món global.

Hem d’assolir el repte de fer productes de qualitat, segurs i sostenibles.