Cooperativa emprenedora: PLANA DE VIC

La Cooperativa Plana de Vic (CPV) i un soci d’aquesta (Mas El Guiu) van arribar a un acord per posar en marxa un projecte d’elaboració de plats preparats que permetés controlar la traçabilitat del producte i treure al mercat una solució de qualitat a un preu competitiu.

La CPV participa des de l’origen de l’elaboració dels plats subministrant la carn de les granges dels socis on, al mateix temps, la cooperativa també controla l’alimentació i el benestar animal; Mas el Guiu continua el procés elaborant els plats i, finalment, la CPV comercialitza el producte a la xarxa de botigues Plana de Vic, reforçant així el seu posicionament de marca.

La iniciativa empresarial va sorgir de l’explotació agrària familiar Mas el Guiu, que veient dificultats en la continuïtat del negoci d’explotació porcina va buscar una oportunitat nova lligada al canvi d’hàbits en l’alimentació de la societat actual, proposant solucions fàcils i ràpides d’alimentació amb productes frescos, de qualitat i procedents de fonts de producció fiables. Els plats compleixen amb el concepte de Km 0, ja que es produeixen amb matèries primeres de temporada i del territori: la carn és de la CPV, les verdures –algunes d’elles cultivades als horts de la mateixa explotació- provenen de la cooperativa Sambucus i la distribució es fa en un entorn proper.

Mas el Guiu aposta per combinar receptes tradicionals i modernes que inclouen carns, cremes, guisats i verdures. Els plats es presenten en envasos de 500 g. i també en un format innovador de plat combinat, que inclou un primer i un segon plat.

Resultats del projecte

El projecte de partenariat Botigues CPV – Mas El Guiu va sortir al mercat a principi de setembre i, fins al dia d’avui, ha capgirat la categoria de plats preparats a les botigues Plana de Vic, que han augmentat un 40% les vendes d’aquest producte. Així doncs, la implementació d’aquesta marca ha estat un èxit que té una acceptació més que positiva entre els consumidors, i cada vegada són més els que escullen aquesta opció.

En paral·lel, Mas el Guiu està treballant per ampliar la cartera de clients a botigues tradicionals i altres centres que siguin coherents amb els arguments que acompanyen aquests plats i també amb els valors socials del cooperativisme.

PREMIS COOP 2n premi a l’Emprenedoria
PROJECTE Partenariat Botigues CPV i Mas el Guiu
SECTOR Ramaderia i Pinsos
COMARCA Osona
SOCIS 1.114