“Volem augmentar la rendibilitat”

Santi Verge - Cooperativa Agraria MiralcampLA FINESTRA amb
Santi Vergé, Cooperativa Agrària de Miralcamp

La Cooperativa Agrària de Miralcamp compleix, enguany, 60 anys de la seva fundació. Per commemorar-ho, ha organitzat la primera edició del Concurs de Producció de Panís, una competició única a Catalunya i que està inspirada en els premis de la National Corn Growers Association dels Estats Units.

Quan sorgeix aquesta iniciativa?

El mercat dels cereals està molt globalitzat i la més mínima incidència que es produeixi a qualsevol punt del món pot influir en el nostre mercat local de cereals. Últimament ens havíem mantingut amb bons preus en el mercat però, a causa d’una excel·lent collita a nivell internacional, l’any passat van caure més d’un 30%… Davant d’aquesta situació i donat que no podem controlar els preus, vam decidir garantir la rendibilitat de l’explotació augmentant la productivitat de les terres.

I llavors organitzeu el Concurs de Producció de Panís…

Volem millorar la rendibilitat augmentant la producció. Per això, el concurs el guanyarà qui aconsegueixi produir més panís per hectàrea i la cooperativa podrà compartir la informació sobre la tècnica de conreu d’aquest soci guanyador amb la resta de socis, per tal d’augmentar la productivitat de totes les finques.

S’hi han inscrit gaires socis?

Tenim més d’un centenar d’inscrits, que porten unes 300 hectàrees de conreu de panís a concurs. Participen en dues categories (més i menys de 2 hectàrees) amb l’objectiu de fer una competició equilibrada, ja que les finques petites sempre tenen més rendibilitat.

Els camps estan sembrats des de mitjan de maig i la collita serà a l’octubre, quan aprofitarem per lliurar els premis coincidint amb l’acte central del 60è aniversari de la cooperativa.

Com ha evolucionat la cooperativa, aquests anys?

En els seus orígens, la cooperativa es va fundar per construir un molí d’oli, encara que uns anys després i arran d’una forta gelada, es va substituir aquest conreu pels cereals. Som la primera cooperativa de la comarca que va comprar una collitadora. Era una Massey Harris fabricada al Canadà, que va arribar a peces i la vam muntar al poble. Va ser un avenç molt important perquè, en mecanitzar, vam poder conrear moltes més hectàrees.

A dia d’avui teniu abast comarcal…

Sí. Als anys ‘80, a causa de la baixada del preu dels cereals i tenint en compte que Miralcamp és un terme municipal no massa gran, molts socis van començar a plantar fruiters, que és un cultiu molt més intensiu.

Per això, l’Agrària de Miralcamp hem acabat esdevenint una cooperativa cerealista que aglutina els productors de la comarca. Tenim 208 socis i un miler de socis col·laboradors que ens aporten producte. Entre tots, sumem 32.000 tones de panís, 2.000 de blat i 2.000 d’ordi.

Què us aporta el fet de ser cooperativa?

En el sector primari, l’estructura cooperativa és el millor model empresarial, sempre que no oblidem que els objectius són comuns i tothom s’hi impliqui. Cal que el jovent recuperi l’esperit dels nostres fundadors, que s’hi van jugar molt per posar en marxa la cooperativa en temps difícils.

Com veieu el futur?

A nivell agroalimentari, a Lleida som un sector estratègic i el motor de l’economia de la província.

Pel que fa a Miralcamp, estem produint una qualitat molt alta, en comparació amb altres països del món. Els nostres cereals tenen molt valor nutritiu i proteínic. Ara, el nostre repte és aconseguir que el mercat ho reconegui ja que tenim l’inconvenient que treballem en un mercat molt internacional, que no valora prou el plus de la proximitat.