Cooperativa d’Ivars, cent anys d’un referent

Cooperativa Camp d'Ivars d'Urgell“Al voltant de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell s’ha mantingut sempre un poble dinàmic, gran, promotor d’iniciatives agràries i ramaderes”. Així defineix el seu president, Josep Coll, la importància estratègica d’aquesta cooperativa centenària, posicionada avui com un referent en l’àmbit agrari i ramader català.

Per explicar la filosofia de la Cooperativa d’Ivars, Josep Coll afegeix:

 

No n’hi prou amb ser els primers. Has de ser volgut. I aquesta casa ha sigut sempre volguda i estimada. Per això la gent hi té un compromís, i aquesta comunió no té preu. Ens permet ser molt actius i afrontar els cent anys amb seguretat, promovent l’emprenedoria perquè cada vegada més joves s’impliquin amb la cooperativa.


De l’avicultura al porcí

Edifici històric_Cooperativa Ivars d'UrgellFa cent anys que la unió d’un grup de pagesos va fer possible tirar endavant el projecte de la cooperativa, que va començar a funcionar com un sindicat agrícola.

La conversió de les terres de secà en regadiu amb el Canal d’Urgell va propiciar el conreu de l’alfals i el cereals fins que, als anys seixanta, es va començar a complementar l’agricultura amb la ramaderia i la cooperativa va apostar per l’aviram. Va esdevenir una societat puntera en avicultura de posta. A la dècada dels setanta va donar el salt definitiu al porcí i va comprar les instal·lacions a on s’ubica actualment, de forma integrada, al municipi d’Ivars d’Urgell.

L’any 1979 va posar en marxa la nova fàbrica de pinsos compostos, en la qual ha anat realitzant inversions per a l’actualització tecnològica, i als noranta va adquirir la fàbrica de Torregrossa especialitzada en el sector de remugants.

Ja en els últims temps i amb la finalitat de continuar el procés de creixement i arrelament al territori, s’ha fusionat amb les cooperatives de Castellserà, especialitzada en la producció de biomassa, i la Fuliola, que està dedicada al pinso d’avicultura i és on se centralitza el parc de maquinària agrícola. Les instal·lacions d’Ivars treballen l’àmbit de porcí i esdevenen la seu des d’on es gestiona tota l’activitat de la cooperativa.

La unió de 4.000 famílies

En l’actualitat, la Cooperativa d’Ivars compta amb 2.600 socis actius en les principals seccions productives, i 1.300 socis col·laboradors en l’àmbit de biomassa, subministres o la secció de crèdit. Entre tots, sumen 4.000 famílies que atorguen a aquesta societat un reconeixement que va més enllà de la comarca del Pla d’Urgell.

El conjunt de socis i clients consumeixen prop de 300.000 tones de pinso anuals i, dins l’àmbit ramader, es comercialitzen aproximadament 450.000 caps de porc, 17.000 vedells i un milió i mig de pollastres.

Té punt de venda de subministres i fitosanitaris, benzinera, supermercat i oficina de la secció de crèdit.

A més, en l’àmbit de la innovació, disposa d’una granja experimental a la partida de Montsuà, des d’on s’investiga quina és la millor dieta per al bestiar vaquí de carn.

Produccio Pastone a la Cooperativa d'Ivars d'Urgell

Actes del centenari

Coincidint amb la data de la constitució del sindicat agrari, el 19 de maig de 1915, la cooperativa ha començat la celebració del centenari que prolongarà durant tot un any, fins al maig de 2016. Els actes volen tenir un fort caràcter de proximitat i servei envers els socis.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer una visita institucional a les instal·lacions de la cooperativa l’endemà que es donés el tret de sortida als actes amb una conferència inaugural a càrrec de Jaume Mateu, professor emèrit de la Universitat de Barcelona.

L’objectiu de la cooperativa durant els pròxims mesos és retre homenatge a tots aquells que n’han format part al llarg dels anys; membres del Consell Rector i socis, però també treballadors, proveïdors, subministradors i molts més que directament o indirectament han participat de la riquesa que creada per aquesta societat cooperativa, que porta un segle treballant per a les persones.