Cooperació internacional

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya participa en projectes de cooperació internacional per mitjà de la Fundació Acodea i, en els últims mesos, ha col·laborat amb entitats cooperatives de països sud-americans com Nicaragua i Bolívia.

Aquesta tasca d’assessorament i suport es complementa amb l’activitat de divulgació del cooperativisme agrari català a països dels cinc continents, des de Japó a Corea, Suècia o la Xina. 

SOPPEXCA, producció de cafè

Una de les línies de treball s’està duent a terme amb SOPPEXCCA, la Unió de Cooperatives Agropecuàries de Nicaragua que està formada per 16 cooperatives de base que agrupen més de 500 productors.

Ubicada al Departament de Jinotega, SOPPEXCCA es dedica principalment a la producció i comercialització de cafè i compta amb les certificacions orgànica (ecològica) i de comerç just. El 99% del cafè es destina a l’exportació, principalment a Europa i els Estats Units; el restant es torra, es mol i es comercialitza amb la marca pròpia “Flor de Jinotega”.

En l’actualitat, la Unió està apostant per diversificar l’activitat incorporant nous productes com la mel i el cacau, i s’espera multiplicar per cinc la producció de cacau en els pròxims anys.

L’assistència que s’ha dut a terme és referida al control de riscos econòmics i financers. Mar Balmaña, cap d’Administració de la Federació, s’ha desplaçat a Nicaragua i ha assessorat sobre la realització de pressupostos anticipats que permetin detectar desviacions a partir de la comparativa amb els ingressos i les despeses reals de la cooperativa. Igualment, s’han facilitat eines per a un millor control de la liquiditat i les projeccions de flux de caixa.

fcac-a-soppexcca

A SOPPEXCCA, una tercera part dels productors són dones. La gerent de la Unió és dona i moltes treballadores també ho són. S’ha habilitat un espai perquè tots aquells que es desplacen a treballar a centenars de quilòmetres de casa seva puguin dormir en un lloc cobert de dilluns a divendres. El nucli familiar i el valor social en aquesta cooperativa de Nicaragua són molt forts.” Mar Balmaña, FCAC

FEGACHACO, ramaderia de vacum de carn

Al sud de Bolívia, la Federació ha col·laborat amb la Federación de Ganaderos del Gran Chaco (FEGACHACO) en la missió d’elaborar el Pla Estratègic d’aquesta organització que vol impulsar la ramaderia de vacum de carn en aquesta zona.

FEGACHACO està ubicada a Villamontes, ciutat d’uns 85.000 habitants pròxima a la frontera amb Argentina i Paraguai. És una una zona de planúria amb clima molt calorós a l’estiu (fins a 45ºC) i fresca a l’hivern (0ºC), i una altitud mitjana de 350 metres sobre el nivell del mar. Amb aquestes condicions, disposen de pastures naturals que acaben esdevenint l’únic aliment per al bestiar ja que l’activitat de producció per a alimentació animal és testimonial. En conseqüència, les produccions de carn són molt baixes.

Del treball de planificació estratègica es van determinar, com a principals objectius, la formació del soci ramader en conreus de pastures per alimentació animal, la millora tècnica i sanitària en la gestió de l’escorxador i la millora dels serveis tècnics de suport de la Federació als seus socis de base. També es va concloure que una de les principals debilitats és la manca de participació activa dels socis en els òrgans de decisió perquè la major part d’explotacions es troben a força distància de la seu de la Federació.

Per assessorar el procés de planificació de la cooperativa, Domènec Vila, responsable de Serveis de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, es va desplaçar al país sudamericà.

fcac-a-fegachaco

L’experiència de participar en una missió a un país on les condicions socials i econòmiques són tan diferents ens obliga a relativitzar. Les dificultats de desenvolupament en aquests països són enormes, tot i els esforços de moltes persones que estan lluitant de forma individual i col·lectiva.”  Domènec Vila, FCAC


Continua llegint…
“Hi ha una altra manera de veure el món”. Xavier Domènech, Cooperativa Falset Marçà
Exportem el model cooperatiu català