Contactes comercials a la Xina

OPINIÓ
Jordi Vives Director FCAC

FCAC a la XinaLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya hem assistit al “Simposi internacional pel desenvolupament d’agricultura de qualitat”, que es va fer a final de novembre a Beijing (Xina). L’acte l’organitzava “China Good Agri-products Development and Service Association”, organització no governamental que agrupa més de 3.000 entitats i empreses xineses vinculades al sector agrari.

Un dels objectius principals del simposi era la creació de la “Unió Mundial d’Associacions del Sector Agroalimentari” (World Union of Agricultural Associations –WUAA-) i per això, va comptar amb la intervenció del representant  de la FAO a Xina i Corea, Dr. Vincent Martin, i del viceministre xinés d’agricultura, Sr. Qu Dongyu, entre d’altres.

Com a entitats fundacionals de la WUUA, a més de l’entitat xinesa organitzadora, ens hi sumem la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i altres associacions del Japó, Malàisia, Rússia, Nova Zelanda i Polònia. L’organització està oberta a la incorporació de noves entitats d’arreu del món.

El mandat fundacional de la WUUA és esdevenir motor del comerç multilateral en el sector agroalimentari i promoure la cooperació internacional en la tecnologia, la informació, la innovació, la recerca i la formació. Així mateix, vol constituir-se en una plataforma efectiva de relació entre les diferents entitats que en formin part com a estratègia per afavorir les relacions empresa-empresa.

Assistir a aquesta trobada va ser una gran oportunitat per conèixer de primera mà la realitat del sector agrari i de l’agroindústria en els diferents països participants. A més, l’interès de la FCAC per vincular-se al projecte de WUAA és doble.

En primer lloc, com a eina a disposició de les cooperatives federades per fomentar i facilitar els intercanvis comercials amb la Xina i també amb els altres països representats a l’organització.

Per una altra banda, la possibilitat d’interactuar -o bé directament o bé facilitant l’accés a les empreses associades- amb altres entitats d’arreu del món participant en projectes d’innovació, transferència tecnològica i recerca en el sector agroalimentari.

A la Federació, comptem amb un grup d’internacionalització obert a totes les cooperatives, treballem en projectes de recerca i innovació d’àmbit europeu, mantenim una fluida relació amb PRODECA -amb qui estem col·laborant per millorar els instruments de suport públic per obrir mercats exteriors a les cooperatives-, hem participat en projectes de cooperació al desenvolupament empresarial a països llatinoamericans i tenim contactes amb organitzacions de cooperatives d’arreu del món.

En definitiva, el nostre projecte és seguir treballant per poder oferir eines a la internacionalització adaptades a les diferents realitats empresarials de les cooperatives federades.