“Es reactiva el consum de planta viva”

Ferran Sabater, responsable flor i planta cooperatives agràriesELS NOSTRES CAPS DE BRANCA
Ferran Sabater, planta viva

President de Corma, la primera firma espanyola en producció i comercialització de plantes, Ferran Sabater és cap de branca del sector de planta viva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya des de l’any 2006. També és vicepresident del Consell Sectorial de planta ornamental de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i representant de la FCAC a la CHOC, la interprofessional catalana del sector.

Des de principi d’any, l’IVA per a flor i planta torna a ser del 10%. S’ha notat en el consum?

El fet de baixar l’IVA del 21% al 10% està comportant una reactivació, ja que el producte es torna més competitiu. Estem notant un augment del consum en els particulars, però també a nivell de l’Administració. Això és degut a què els organismes públics treballen per partides pressupostàries i per tant, amb la mateixa partida poden adquirir més unitats de planta.

Tornar de l’IVA general al reduït en el nostre sector és una fita que vam aconseguir la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, negociant durant molt de temps a diferents plataformes, i n’estem especialment satisfets.

Recentment heu fet una compareixença al Parlament de Catalunya…

Sí, per sol·licitar que els hivernacles siguin considerats una estructura desmuntable amb la missió de protegir cultius agraris com la planta, la flor i l’horta.

Per què és important aquesta catalogació?

Perquè la nova Llei de simplificació administrativa equiparava els hivernacles a construccions i, per tant, subjectes a una llicència d’obres.

En la compareixença, vam explicar que els hivernacles de producció són estructures mòbils que tenen la funció de protegir el cultiu de les inclemències del temps, amb la finalitat d’assegurar la viabilitat dels conreus i mantenir la competitivitat del productor i la cooperativa.

Quina resposta heu tingut?

La nostra proposta ha estat recolzada per diversos grups parlamentaris i ens consta que pròximament es publicarà la Llei de simplificació administrativa incorporant l’esmena que hem defensat.

El fet que els hivernacles no siguin considerats una construcció ens aportarà més agilitat i menys cost econòmic, ja que només estarem obligats a fer una comunicació a l’ajuntament corresponent.

I el projecte Viles Florides, en què consisteix?

Viles Florides està impulsat per la CHOC, de la qual forma part la Federació de Cooperatives. És un estímul per a la transformació dels pobles i ciutats de Catalunya, per mostrar la riquesa natural i paisatgística del nostre país. És important perquè posa en valor l’esforç de certs ajuntaments per fer millores visuals i tècniques en els espais públics, fent-los més sostenibles…

Com s’està desenvolupant?

Enguany hem duplicat el nombre d’ajuntaments participants en el projecte i hem passat de la trentena a més de setanta, fins i tot alguns s’han quedat fora perquè han presentat la convocatòria fora de termini.

Com a novetat, hem incorporat els premis 4 i 5 flors, per reconèixer la tasca d’ajuntaments que ratllen l’excel·lència en la millora de l’entorn.

El sector de planta viva, com afronteu el futur?

Amb l’optimisme de veure que s’està iniciant un cert procés de reactivació després de set anys de crisi permanent. A més, les mesures que hem anat aconseguint ens permeten que la comercialització del nostre producte sigui molt més competitiva i faci més atractiu el consum de “vitamina verda”.