Consolidant els projectes

Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Quan els companys de Consell Rector i jo mateix vam iniciar aquesta legislatura al 2014, vam plantejar els grans reptes a assolir en els següents quatre anys. Tancant el tercer exercici d’aquest mandat, vull compartir amb tots vosaltres que bona part de la feina està feta i que tenim la previsió de consolidar-la perquè es pugui desenvolupar a partir de 2019.

Un dels eixos principals del nostre projecte era l’aprovació de la Llei de cooperatives i la seva posada en funcionament, que estem acabant de treballar en l’actualitat.

El Pla Marc del cooperativisme agrari català també ha estat aprovat pel Govern i tenim ja la confirmació que una de les principals conclusions que se’n deriven, el Pla de competitivitat, comptarà amb una dotació de 6,7 milions d’euros per als pròxims tres anys. De la mateixa manera que tenim el compromís del Departament d’Agricultura de prioritzar les cooperatives en els ajuts destinats a inversions per a transformació i comercialització d’aliments que es publicaran pròximament.

En l’àmbit del PDR continuem discutint perquè ens preocupa un possible dèficit pressupostari a mig termini, probablement a causa de què el nombre de sol·licituds ha estat clarament superior a les previsions de l’Administració.

Aquest any apostem també per consolidar projectes que tenim encetats com la implicació de les cooperatives en projectes d’innovació i recerca, l’ordenació de les seccions de crèdit, un model de comunicació que afavoreixi la visualització del sector i la nova manera de prestar serveis a cooperatives i socis. A més, tenim previst dissenyar un nou Pla estratègic de la Federació i modificar els Estatuts Socials  per adaptar-los, entre d’altres coses, a la nova Llei de cooperatives.

A tot això, cal afegir el contacte molt més estret que estem mantenint amb cooperatives d’arreu del territori i que ens permet copsar models d’èxit diversos, que encaixen en diferents realitats sectorials i de territori.

Precisament, tinc la satisfacció d’acabar l’escrit felicitant un grapat de cooperatives que han tingut la capacitat i el coratge de sobreviure als alts i baixos dels últims cent anys i que encaren el futur amb força i projectes.

Celler Masroig, Vinícola del Priorat, Vinícola de Nulles, Maials, La Borgenca, Cellers Domenys, Pratdip, Bellpuig… la nostra enhorabona pel centenari!

Ramon Sarroca
President