Consensuar noves estratègies

Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Quan vam celebrar l’última Assemblea General, a Falset, alguns sectors ja es trobaven en plena campanya mentre altres esperaven començar-la a curt termini.

A dia d’avui, passat l’estiu i a falta de la campanya de l’oli, podríem dir que els resultats estan sent complicats i cadascú té la seva problemàtica. Però si haguéssim de destacar un sector que ha sofert resultats especialment negatius, probablement parlaríem de la fruita d’ós (préssec, nectarina, paraguaià, albercoc, etc).

Quan va començar campanya, tot feia predir una certa normalitat: bona producció, bona qualitat, bon comportament dels mercats, bon nivell d’exportacions i a més, el temps ens respectava. De sobte, però, les previsions es van capgirar i a dia d’avui podem afirmar amb rotunditat que aquesta serà la pitjor campanya dels últims anys.

Des de la Federació de Cooperatives, igual que la resta d’organitzacions, hem treballat intensament durant l’estiu per posar remei a la dramàtica situació. Tot i que hem assolit una nova autorització extraordinària per fer retirades, això no ha estat suficient donades les circumstàncies.

Arribats en aquest punt i si volem evitar una nova catàstrofe de cara a la pròxima campanya, tenim molta feina a fer i poc temps. Cal que plantegem propostes i nous objectius com a mesures imprescindibles per tal d’evitar la desaparició de moltes petites i mitjanes explotacions dedicades a la fruita d’ós.

Precisament per donar resposta a aquest i altres reptes del sector i tal com ja us vaig comentar al maig, en breu convocarem una Assemblea General en la qual presentarem l’actualització dels Estatuts Socials i del Pla estratègic.

Us agrairia la vostra assistència a aquesta Assemblea, que farem el 17 de novembre a Barcelona, perquè volem que esdevingui  punt de trobada del nostre col·lectiu.

Les cooperatives tenim molt de què parlar i, entre tots, hem decidir quina és la Federació que volem per als pròxims anys, avançant-nos als desafiaments i prenent mesures per afrontar-los de manera positiva.

Estic convençut que no restareu indiferents davant les propostes.

Ramon Sarroca
President