Compromís de Turquia a la cimera de l’avellana

Turquia ha confirmat que no hi haurà noves intervencions que desequilibrin el mercat de l’avellana, element que permetrà facilitar l’estabilitat en el seus preus. L’anunci del Govern turc s’ha fet públic en la trobada bilateral mantinguda entre aquest país i la Unió Europea, que van organitzar Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya a Reus a final d’octubre.

El compromís de Turquia facilita que compradors i venedors d’avellana tinguin estabilitat en el temps i tot plegat, dóna garanties que aquest mercat continuï” Roger Palau, fruita seca FCAC

La importància d’aquest fòrum radica en què compta amb la participació de tots els agents de la cadena de valor (productors, cooperatives, comerç i indústria de segona transformació) així com les Administracions tant de Turquia com de la Unió Europea. Enguany, hi han assistit més de 45 persones procedents dels països productors i de diferents països consumidors de centre Europa, on es concentren la indústria i el comerç.

La delegació europea ha estat liderada per Roger Palau, responsable de fruita seca de les cooperatives, que ha afirmat: “La declaració de Turquia facilitarà una estabilitat en el temps i, si el mercat mundial d’avellana és estable i amb preus bons, nosaltres tirarem endavant”.

bilateral-ue-turquia
Visita a un camp experimental de Coselva. Foto FCAC

Turquia és el primer productor mundial d’avellana -amb gairebé el 70% de la producció total- i és també el primer proveïdor d’avellana de la UE. Per aquest motiu, la trobada anual esdevé un espai important del sector per valorar la situació del mercat mundial i europeu.

Segons dades de les cooperatives, la collita al conjunt de l’Estat espanyol se situaria aquesta campanya en unes 13.000 tones closca, una xifra estable però amb una disminució del 3% en relació amb l’any passat (13.440 tones closca). Un 95% de la producció prové de Catalunya, on també es concentra la indústria de transformació d’aquesta fruita seca.