Collites que van a pitjor

Jesús RicouOPINIÓ
Jesús Ricou Conreus herbacis i farratges FCAC

El càlid hivern fa que trobem a faltar aquell autèntic fred hivernal que ho atura tot a l’exterior i només convida a apropar-se a la llar de foc. El sector agrícola és, sens dubte, a qui més afecten aquestes temperatures poc corrents i que tenen nefastos efectes sobre els cultius, que no paren el seu creixement.

La falta de fred i les escasses precipitacions estan provocant efectes irreversibles en els conreus de blat i ordi”

A la manca de fred s’hi afegeixen les escasses precipitacions, una situació que s’arrossega des de la tardor i que està provocant efectes irreversibles als conreus de blat i ordi per l’avançament dels estadis vegetatius i la manca de filloleig en uns cultius que necessiten passar fred en l’estadi inicial. En cas de no produir-se importants pluges aquesta primavera, estarem davant d’una de les collites més nefastes dels darrers anys, tenint en compte que l’any passat ja vam tenir molt mals rendiments per les altes temperatures primaverals.

Aquesta climatologia pot afectar també al regadiu, que enguany pot estar en perill atès que el nivell dels embassaments que comença a generar certa inquietud en vistes a les sembres de cereals d’estiu. En alguns punts del Pla de Lleida i de la Catalunya Central s’han registrat aquest 2015 precipitacions de tan sols 300 mm, una pluviometria més pròpia de la meitat sud peninsular. Al 2016 aquesta situació no ha millorat i en moltes zones les pluges són un 10% de la mitjana anual en l’època de l’any.

Davant aquesta situació, podríem pensar que els preus s’enfilaran, però aquesta lògica no sempre funciona en un sector tan globalitzat. Cal tenir en compte que es preveu que aquest sigui un dels anys amb les existències més elevades, ja que malgrat que s’estimen pitjors collites, el consum també ha disminuït lleugerament. Per tant, seran els mercats mundials i el ritme d’exportacions els que marcaran el preu dels propers mesos.

Els cultius extensius ocupen el 62% de la superfície agrícola i som la primera baula de la cadena alimentària”

La indefensió de l’agricultor

Agricultors i cooperatives cerealístiques ja tenim assumit el fet d’estar sotmesos als capricis de la meteorologia i a la pressió dels mercats. Igualment també sabem que ens hem de mantenir competitius i guanyar eficiència. Els ajustats marges amb què treballem fan que petits canvis marquin la diferència entre guanyar o perdre diners.

En aquest sentit, haurem d’estar al cas de noves maneres de conrear o de varietats més adaptades a les noves condicions climàtiques. També la fertilització té un paper clau i per sort, disposem d’una bona xarxa d’assessorament i suport a la realització d’analítiques de sòls que permeten racionalitzar les aportacions fertilitzants i el cost.

Evidentment, les assegurances també són un instrument que permet pal·liar els efectes d’una collita desastrosa però encara queden lluny de ser realment útils, pel seu alt cost i pels descomptes que finalment s’apliquen en les indemnitzacions.

Un sector estratègic com el nostre és clau no només pel fet que els cultius extensius ocupen el 62% de la superfície agrícola catalana, sinó també perquè som la primera baula de la cadena i per tant, valedors de la sobirania alimentària del país.