Cevipe organitza la V trobada del Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles

Cevipe_Fòrum Mundial Cooperatives VitivinícolesAmb l’objectiu d’establir ponts entre cellers cooperatius de les principals zones productores mundials i també per promoure la col·laboració en el mercat global i abordar els reptes de futur del món cooperatiu, Cevipe ha organitzat la V trobada del Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles.

A més de Cevipe, hi van participar les cooperatives cofundadores del fòrum com Fecovita, (Argentina), Vinadeis (França), Fecovinho (Brasil) i DeCoop (España). Enguany, també van assistir a la trobada grans cooperatives representatives del sector com La Riojana (Argentina), Capel (Xile), Caviro (Itàlia) i Centro de Viticultores del Uruguay (Uruguai), i està prevista la pròxima incorporació de cooperatives de països productors de la Unió Europea, com Alemanya i Portugal, de Sudàfrica i dels Estats Units.

Entre els acords que es van prendre durant el congrés, destaca la necessitat de posar en comú coneixements com a eix principal per evolucionar en la creació d’una entitat supranacional que reguli la compravenda de vi a granel i contribueixi a regular els estocs per poder incidir sobre els preus mundials. Igualment, es va apostar per promoure l’intercanvi d’informacions i de normatives legals amb l’objectiu de valorar si es podria millorar l’estatut europeu del cooperativisme.

També es va remarcar la importància dels intercanvis professionals per ampliar coneixements i la possibilitat d’aprofitar la ubicació dels països productors en diferents hemisferis per compaginar les veremes. En aquest sentit, es va debatre sobre la importància de ser capaços d’aportar valor afegit al producte per augmentar el volum de venda directa al client final.

Per altra banda, es van tractar aspectes com les estratègies per al relleu generacional i com incentivar els joves a dedicar-se a la viticultura i evitar així l’abandonament de terres.

Finalment, també es va decidir la creació d’acords comercials entre cooperatives, destacant la firma del conveni de col·laboració i l’aprofitament d’estructures comercials entre CEVIPE i la cooperativa xilena CAPEL. Aquest acord permetrà la utilització de les estructures comercials de CAPEL a Llatinoamèrica per a la introducció del cava.

Està previst continuar avançant en aquestes qüestions en el pròxim fòrum, que es farà a Xile l’any que ve.