Cellers Domenys: cent anys i molta història

Cellers Domenys_Celler modernista Rocafort de Queralt

L’últim segle narra la història de Cellers Domenys. L’esforç de moltes generacions ha convertit aquesta entitat en una de les principals cooperatives vinícoles de Catalunya i en un exemple de creixement.

El treball constant, el servei, l’atenció als socis, la relació amb els clients i la il·lusió han estat els motors que l’han convertit en una entitat competitiva.

És un dels cellers cooperatius més grans i sòlids del territori, fruit de l’esforç i la cerca de sinergies entre cooperatives

A dia d’avui, ha esdevingut una de les cooperatives més grans i sòlides, fruit de la fusió de set cooperatives catalanes: Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira.

El seu president, Lluís Urgell, explica que “Cellers Domenys sorgeix de l’esforç per assolir objectius comuns i per trobar sinergies en el món cooperatiu”.

1 cooperativa, 7 ubicacions

El procés de creixement es va iniciar l’any 2005. Des d’aleshores, la cooperativa de Sant Jaume s’ha anat fusionant amb altres cooperatives del territori buscant una millor solidesa, organització i projecció de futur.

Actualment, reuneix més de 500 socis i gestiona més de 2.500 hectàrees dins del seu àmbit productiu.

Al 2016, va rebre la Placa al treball President Macià per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana

Cellers Domenys té el reconeixement de quatre denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe.

Al 2016, va rebre la Placa al treball President Macià concedida pel Govern de la Generalitat per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. Posteriorment ha rebut el Reconeixement CoopCat de la Confederació de Cooperatives de Catalunya en la categoria d’Intercooperació i Internacionalització.

Un marc natural incomparable

Productes Cellers Domenys

Les vinyes dels pagesos socis de Cellers Domenys neixen a mig camí de la costa i del prelitoral català i s’estenen fins a les comarques d’interior del Camp de Tarragona i la Conca de Barberà. Es tracta d’indrets que, des de fa segles, han estat treballats per extreure’n els millors fruits de la terra.

Aposta per la qualitat de vins i caves al temps que busca el compromís econòmic, social i mediambiental amb les persones i el territori

Dels ceps floreixen els vins blancs, aromàtics i joves, i els vins blancs secs, de criança. Aquestes vinyes també proporcionen rosats suaus i delicats, i permeten degustar intensos i saborosos vins negres. Les marques “Domenio”, “Gorg del Glaç”, “Comanglora” i “Capvespre” es caracteritzen per la seva personalitat, estil i sabor.

Mentrestant, els caves “Les Tres Naus” són fruit de l’elaboració acurada amb les principals varietats de raïm macabeu, xarel·lo i parellada. Són caves lleugers, vius, frescos i amb un final agradable i equilibrat.

A banda, s’elabora un cava rosat i un vi dolç a partir d’una varietat autòctona de La Conca de Barberà: trepat.

Homenatge als socis fundadors

“Des de 1917, l’entitat ha avançat apostant per la qualitat de tots els seus productes, però també buscant el compromís econòmic, social i mediambiental amb les persones i el territori; tot plegat sense oblidar els nostres orígens”, explica Lluís Urgell.

És per aquest arrelament a la tradició que es va fer coincidir el tret de sortida dels actes del centenari amb el 29 de setembre, la data de l’aniversari, i es va retre homenatge als vint socis fundadors fent entrega, als seus familiars, d’una rèplica de l’acta fundacional.

Aquest esdeveniment –que va cloure amb el Pastís del Centenari i un brindis amb cava “Les Tres Naus”- va ser el primer d’un seguit d’actes de caràcter lúdic, cultural i social que es duran a terme al llarg de l’any en els set municipis en què té presència Cellers Domenys.

L’esperit que ens mou

Així mateix i en el marc d’un desenvolupament sostenible, Cellers Domenys  també dóna ampli suport i un fort impuls a les iniciatives ciutadanes.

La cooperativa col·labora estretament amb les entitats dels diferents pobles que formen els cellers. Un vincle que fa possible l’organització de projectes en comú, destacant per la seva obra social en àmbits com educació, cultura, esports i tradicions de les diferents comunitats a on s’ubica.

Un celler cooperatiu amb tanta història al darrera i amb voluntat de complir cent anys més es planteja consolidar-se “com una entitat de referència a Catalunya des d’un esperit d’unió, aportant solucions davant dels reptes i construint projectes de futur”.

LES XIFRES

cooperatives
+500 socis productors
+2.500  hectàrees de vinya i olivera
20 M  quilos de raïm
1 M quilos d’oliva
denominacions d’origen