Celler Masroig: l’ànima, la vinya

_20A5797
Fotos: Celler Masroig

El Celler Masroig és un dels referents de la jove DO Montsant

“100 anys del nostre lloc en el món”. Celler Masroig està de celebració. Aquesta cooperativa del Priorat, abrigada per generacions de famílies que han nascut i viscut entre les vinyes, manté l’essència i la personalitat que el primer dia la van ajudar a néixer i ho acompanya amb els coneixements i la innovació del present.

Fundat al 1917, Celler Masroig és un dels referents de la jove Denominació d’Origen Montsant.

“El nostre objectiu és elaborar un bon producte, sense deixar al marge el respecte per la tradició i mostrant el caràcter propi. El vincle amb el paisatge marca la diferència entre estimar o simplement elaborar vi”, explica el president de Celler Masroig, Jordi Castellví.

Un paisatge esglaonat

Les vinyes perfilen el paisatge del Priorat, esglaonat per les característiques terrasses de pedra seca. La feina dels viticultors contribueix a mantenir la bellesa d’un entorn únic on el vi i l’oli són els elements d’identitat.

El viticultor treballa sobre l’argila vermella, el sòl predominant a la comarca i un dels factors que influeixen en la qualitat del raïm ja que la llum que reflecteix la terra vermella afavoreix el procés de maduració del fruit.

Les varietats de raïm autòctones de la zona són la Garnatxa i la Carinyena. Tot i que ambdues són protagonistes del territori, la Carinyena esdevé la base dels vins de Celler Masroig.

Creixent a l’estranger

La producció de la cooperativa se situa en 2,5 milions de quilos de raïm anuals i la seva filosofia és entendre el vi com un element imprescindible del dia a dia

La productivitat de Celler Masroig ha anat augmentat i a dia d’avui, se situa en uns 2,5 milions de quilos de raïm l’any.

Al voltant del 40% de les vendes es produeixen a Catalunya i les exportacions cada vegada tenen un paper més estratègic, arribant a països com Japó, Estats Units, Alemanya, Regne Unit o Bèlgica.

Oli d’oliva

L’arbequina és l’oliva protagonista de Celler Masroig.

Emparat sota la DOP Siurana, el molí produeix un verge extra afruitat i amb una tipicitat diferenciada que reflecteix el terreny i el clima de la comarca. L’extracció de l’oli es fa exclusivament mitjançant sistemes mecànics i en fred.

Experiències turístiques

Enoturisme3_cellerMasroigEntendre el vi com un element imprescindible en el dia a dia és la filosofia de Celler Masroig. Amb aquest objectiu, ofereix activitats relacionades amb el vi i també amb l’oli, des de visites al celler i l’almàssera a experiències en campanya com “Viu la verema” o “Fes l’oliva”, que consisteixen a practicar la feina de pagès i veure tot el procés d’elaboració del producte.

També s’organitzen activitats de turisme gastronòmic i de turisme esportiu i de naturalesa com “wine & ioga”, sortides en 4×4, bicicletes elèctriques per descobrir els orígens del vi, rutes en caiac o birdwatching per observar els ocells…

El vi del Centenari

Enguany i amb l’objectiu de commemorar el centenari, Celler Masroig comptarà amb un vi propi i únic, un 100% Carinyena, la varietat més preuada de la zona.

Es tracta d’una edició limitada de 500 ampolles firmades pel director tècnic i enòleg del celler, Carles Escolar. Serà un producte totalment exclusiu que no es posarà a la venda.

Mirant cap al futur

Junt amb el vi del centenari, els actes festius no poden faltar i una festa homenatge a tots aquells que han format part indissoluble del Celler Masroig ha donat el tret de sortida a les celebracions d’una cooperativa que porta al darrera una història plena de matisos, lluites i victòries.

Junt amb l’acte central, es farà una edició especial de dues grans festes que han estat incorporades a la història recent del celler, com són MasroigFoodTruck –organitzada en el marc de la Fira del Vi de Falset- i la Festa del Vi Novell prevista per al novembre.

Tot plegat per recordar que “avui el celler mira cap al futur amb la voluntat de continuar el camí de millora i transformació iniciat els últims anys. Convertir la qualitat en un segell distintiu i fer de la tradició una expressió d’identitat”, conclou Jordi Castellví.

LES XIFRES

220  socis productors
500  hectàrees de vinya
330  hectàrees d’olivera
1 milió d’ampolles de vi anual