Celler d’Espolla, tradició i modernitat a l’Empordà

Fundat l’any 1931 per un grup de viticultors que volien millorar la qualitat dels seus productes i comercialitzar-los conjuntament, el Celler Cooperatiu d’Espolla és una de les empreses vitivinícoles amb més llarga tradició a la comarca de l’Alt Empordà.

Celler Cooperatiu d'Espolla

Un esperit de superació constant ha portat a què aquest celler hagi fet compatible el manteniment de la tradició en el conreu de la vinya i l’elaboració del vi amb la incorporació progressiva de les millores tecnològiques més avançades.

El celler, que és una construcció noble i en certa manera històrica, acull unes instal·lacions renovades, adients per a l’elaboració de vins de qualitat i que responen a les característiques de tipicitat exigides per la Denominació d’Origen Empordà, a la qual està inscrit des dels seus orígens.

Varietats tradicionals

Els socis del Celler Cooperatiu d’Espolla conreen, prioritàriament, les varietats típiques de la zona. Aquestes varietats són Lledoner blanc, Lledoner roig, Carinyena blanca, Macabeu i Moscatell d’Alexandria per a l’elaboració de vins blancs i vins dolços; i Carinyena negra i Lledoner negre per a l’elaboració de vins rosats i negres.

Poc a poc també s’han anat introduint noves varietats com el Chardonnay, l’Ull de llebre, el Syrah, el Merlot i el Cabernet Sauvignon.

En les diferents formes d’elaboració i criança, els vins del Celler Cooperatiu d’Espolla es consideren dels més representatius d’una comarca excepcional pel seu paisatge i per on, fa gairebé 2.500 anys, va entrar el conreu de la vinya i la cultura del vi a Catalunya.

Moscatell i Garnatxa del Celler Cooperatiu d'EspollaVins amb DO

Tots els vins que elabora la cooperativa d’Espolla estan acollits a la DO Empordà, organisme que en garanteix l’origen i la qualitat.

Els reserves i els blancs envellits en barrica es comercialitzen amb la marca “Clos de les Dòmines”. A més, la cooperativa també envasa amb les marques “Castell de Panissars” i “Vinya Orlina” i té alguns vins singulars com “Babalà”.

L’oferta es complementa amb una varietat de vins dolços que inclouen des de les garnatxes “Solera” i “SoliSerena” al moscatell “Muscat” d’Empordà. Precisament, aquestes varietats han canviat fa poc la seva imatge tradicional per una de més vistosa i moderna.

Enoturisme

La cooperativa organitza visites guiades per a tots aquells interessats a apropar-se a la cultura del vi a l’Alt Empordà, amb un programa que inclou el recorregut per les instal·lacions i una degustació dels seus productes.

Les visites estan previstes per a l’últim dissabte de cada mes, encara que també es poden organitzar a demanda de grups interessats.

Oli d’arbres centenaris

A més del vi, la cooperativa també elabora l’oli d’oliva verge “Formentals”  que procedeix d’arbres centenaris dels seus socis i, en concret, amb olives de les varietats Curvell i Argudell, que són les característiques de la zona protegida de l’Albera.

El procés d’extracció es realitza exclusivament per mitjans mecànics, de manera que l’oli conserva totes les seves extraordinàries qualitats gustatives i nutricionals.

De color groc verdós intens, aroma penetrant i afruitat, el seu sabor suau i persistent es va afinant en el procés de decantació natural i lenta maduració.