Celler de Capçanes: vint anys de vi kosher

logo-capcanesLa Ç identifica el Celler de Capçanes gairebé tant com el seu vi jueu. Aquesta cooperativa vitivinícola del Priorat va viure el seu impuls definitiu l’any 1995 arrel d’una trobada amb la Comunitat Jueva de Barcelona i la seva petició de vinificar a la cooperativa un vi kosher no pasteuritzat amb el mètode “Lo Mebushal”.

Per poder identificar, aïllar i vinificar petites partides de raïm seleccionades sota l’estricte control del rabí, van fer falta noves instal·lacions. L’aposta dels socis del celler cooperativista per aquest projecte va permetre adaptar i modernitzar els equipaments. Amb la nova tecnologia es va poder començar a elaborar el Flor de Primavera, que actualment és reconegut com un dels grans vins jueus del món.

 

El Celler de Capçanes elabora vins molt estructurats, complexos i alhora elegants que es venen a 40 països

Peraj Ha’abib, el pioner

cabridaPerajh Aabib Celler CapçanesLa primera varietat que va arribar a les tines d’acer del celler va ser Peraj Ha’abib (Flor de Primavera), que des de la primera anyada va comptar amb crítiques excel·lents als mercats internacionals i que ben aviat es va convertir en un imprescindible de la comunitat jueva de Nova York.

Una dècada després, cap a 2005, va arribar la varietat Peraj petita. Es tracta d’un vi amb predomini de garnatxa i un preu més assequible, un producte molt adequat per a consum habitual.

Posteriorment, han arribat al Celler de Capçanes noves varietats kosher, com la Flor del Flor de Primavera, la Peraj Petita Rosat i la Flor del Flor Vinyes Velles Samsò 2013.

Els principals compradors de vi kosher són els Estats Units, Alemanya i Israel.

Una elaboració peculiar

El procés d’elaboració està controlat pels treballadors del Celler de Capçanes i pels representants de la comunitat jueva a Catalunya, que garanteixen el compliment d’un exhaustiu protocol de producció.

El president del Celler de Capçanes, Marcel Ferré, explica que “mentre el raïm és raïm, qualsevol pot treballar a la vinya i la verema però tant bon punt esclata la baia i comença el procés d’elaboració, només el rabí o els seus ajudants seguidors de la llei jueva poden intervenir en el procés, sota el consell dels nostres enòlegs”.

Altres curiositats que envolten el procés d’elaboració del kosher són l’antiguitat de les vinyes superior als 4 anys, que el raïm sigui collit ben madur i que els remolcs dels camions que el transporten al celler no s’emplenin més de la meitat per evitar que arribi trencat al celler.

La tradició també marca que són vins de producció ecològica, sense components artificials, que no poden estar manipulats químicament ni a les tines ni als conreus.

Trenta varietats de vi

Sala de bótes Celler Capçanes

L’elaboració de vi kosher compleix un exhaustiu protocol que supervisen els representants de la comunitat jueva a Catalunya

Curiosament, la producció de vins kosher només representa el 5% de totes les ampolles que elabora el celler i que se situen en unes 800.000 anuals, bona part de les quals s’exporten a uns 40 països diferents.

Celler Capçanes produeix fins a una trentena de varietats de vi i es troba en fase de desenvolupament de noves marques. “Estem creixent en altres mercats i àrees de negoci i per aquesta raó hem treballat les marques Brocada i Font Fosca Selecció, sempre mantenint la qualitat de la marca Capçanes”, anuncia Marcel Ferré.

Reconeixements internacionals

Flor de Primavera és reconegut com un dels grans vins jueus del món

“El Celler de Capçanes reflecteix la línia avantguardista del Montsant, amb vins molt estructurats, complexos i alhora elegants. Els vins tenen una fruita extraordinària procedent d’unes vinyes molt velles i un terrer mineral a la part alta de la muntanya. A Capçanes gaudim també del privilegi d’un ampli ventall de sòls i la nostra intenció és que els vins reflecteixin aquestes peculiaritats”.

L’afirmació de Marcel Ferré està avalada pel més d’un centenar de premis, puntuacions destacades i mencions que han rebut. Robert Parker, Stephen Tanzer, Jancis Robinson i José Peñín són alguns del prestigiosos crítics que, juntament amb certàmens i publicacions, han valorat en nombroses ocasions l’excel·lència dels vins de  Capçanes.

LES XIFRES

25

 viticultors

30

 varietats de vi (5 kosher, 7 singulars, 2 de parcel·la, 4 semi-criança, 4 joves, 3 ecològics, 4 terroir i 1 dolç)

800.000

 ampolles de producció anual

60%

 a exportació

40

 mercats internacionals

+100

 premis i reconeixements