Celler Cooperatiu de Gandesa, una joia del modernisme català

Visitar el Celler Cooperatiu de Gandesa és endinsar-se en una de les Catedrals del Vi més impressionants del nostre país. No en va, l’any 2007 va ser escollit una de les Set Meravelles de Catalunya per votació popular i també ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

El celler, que va ser finalitzat l’any 1920, és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. Es tracta d’una construcció modernista situada a la Terra Alta i que, durant 2007, va iniciar un ambiciós projecte de rehabilitació amb l’objectiu de mantenir l’edifici en bon estat i descobrir-lo al món.

Interior del Celler Cooperatiu de Gandesa. Fotos: Josep Giribert
Interior del Celler Cooperatiu de Gandesa. Fotos: Josep Giribert


Arquitectura

El cos central del celler està format per dues naus de tines cobertes, amb arcs parabòlics i voltes de maó i amb arcs perpendiculars a la porta d’entrada. Les dues naus estan cobertes a diferent altura, de manera que es millora l’entrada de la llum i es requereix una menor dimensió de les voltes de coberta.

L’estructura de la teulada inclou voltes típiques de Catalunya, de gran lleugeresa i resistència, amb materials ceràmics de petites dimensions, que es col·loquen entrellaçats fins completar construcció de la volta.

Després de les dues naus centrals n’hi ha una tercera, més alta i estreta, coberta amb volta tradicional, que és on es realitza la recepció del raïm.

A l’exterior de l’edifici, sobre el mur exterior de la nau de recepció, hi ha dos dipòsits d’aigua. Com a decoració, diverses gàrgoles de ceràmica esmaltades en verd, petites rajoles que decoren els dipòsits i l’escut de l’entitat realitzat pel ceramista Xavier Nogués amb rajoles vidriades.

Visites guiades i tastos

La cooperativa organitza visites guiades al Celler Modernista que tenen una durada de 30 minuts. A continuació, els visitants participen d’un tast de 5 vins i 3 generosos.

També es poden fer visites i tastos personalitzats per a grups reduïts.

Més informació

Horaris: Dissabtes, diumenges i festius. De 12 a13 h.
Més informació i reserves: Sandra (info@coopgandesa.com | 977 42 00 17)