Canvis a la targeta vitivinícola

Vi_Targeta vitivinicolaDesprés que reiteradament s’hagin produït entrades de raïm anomenades “extemporànies” -és a dir, fora del període temporal en què s’acostuma a collir cada varietat-, el Departament d’Agricultura ha decidit fer un pas endavant i endurir els controls establerts amb la targeta vitivinícola.

Lluís Grogués, responsable de vi a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, explica que “nosaltres sempre hem defensat la targeta vitivinícola perquè entenem la seva utilitat per controlar l’accés de pesades al Registre. Això facilita tant l’entrada de dades al sistema com el seguiment de la traçabilitat dels nostres productes. Ara bé, davant la situació en què ens trobem, creiem que incrementar el control via targeta pot ser en va si no s’acompanya d’altres controls de camp o en el mateix celler”.

Novetats per a la propera campanya

A partir d’aquest agost, es començarà a utilitzar el nou sistema que, en la majoria de casos, comportarà que les cooperatives duguin a terme adaptacions en els seus equipaments informàtics.

En aquest sentit, la targeta vitivinícola obligarà a què s’incloguin el codi del tiquet de bàscula o l’albarà entregat al viticultor, a més de les parcel·les vitícoles origen de la producció de raïm. S’establirà un màxim de quatre parcel·les per pesada.

Es preveu que el dia 1 de novembre es tancarà el Registre Vitícola de Catalunya a efecte d’entrada de pesades, tot i que es podrà avançar o endarrerir el termini per a varietats concretes i a petició d’una denominació d’origen.

Finalment, la targeta vitícola deixarà d’ésser física per convertir-se en un document virtual identificat per un codi numèric.

Lluís Grogués matisa en afirmar que “tenint en compte que aquesta serà la primera campanya en què s’utilitzarà el nou sistema, preveiem que es farà a manera de prova i que serà l’any que ve quan entrarà en ple funcionament”.