Bona campanya de fruita de pinyol

L’hivern suau i una primavera càlida i seca han provocat l’avançament de la collita de fruita de pinyol en el conjunt de l’Estat espanyol. Les condicions climàtiques durant la floració i el cuallat també han estat favorables a Catalunya, afavorint una bona evolució del fruit excepte en determinades varietats d’albercoc i pruna.

En concret, es preveu una producció de prop de 425.000 tones de fruita de pinyol a Catalunya, sent els conreus majoritaris préssec (109.600 tones), nectarina (178.730 tones), paraguaians (103.660 tones) i pavia (22.600 tones). Cal apuntar un retrocés de la producció d’albercoc i cirera.

Augmenta la producció d’albercoc i cirera,
que se suma a la de préssec, nectarina i pavia.

Quant al consum, es constata una davallada del 7,7% de préssec i nectarina, i l’any passat es va situar en els 4,07 quilos per càpita i any. Per aquest motiu, es destaca l’interès creixent de totes les regions productores per una obertura a nous mercats d’Amèrica del Sud o els països de l’Est. Les cooperatives catalanes també estan duent a terme iniciatives interessants en aquest sentit, adaptant l’estructura comercial i assumint nous riscos.