Calçots de V gamma

Projecte calçots

Les cooperatives de Valls i Cambrils, en el projecte INNTECAL per millorar el conreu, la transformació i la comercialització del calçot

En el marc del projecte “Innovació tecnològica en el Calçot de Valls”, les cooperatives agrícoles de Valls i Cambrils aposten per millorar els processos de conreu, transformació i comercialització d’un producte amb alt valor afegit. La iniciativa compta amb la implicació de la IGP Calçot de Valls i la col·laboració de dos grups de recerca: la Fundació Miquel Agustí i l’IRTA; a més de la participació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i  el suport financer d’ACCIÓ.

Les principals conclusions del projecte se centren a millorar la qualitat organolèptica i nutricional dels calçots, així com en el desenvolupament de productes de IV i V gamma mínimament processats i preservant totes les propietats.

En la primera fase, es va realitzar un estudi de laboratori que va determinar les propietats sensorials i nutricionals dels calçots i es va dur a terme un procés de selecció de les millors varietats, obtenint llavor per a la sembra. A més, es van elaborar un conjunt de recomanacions per assessorar sobre les accions agronòmiques més adequades per als productors.

Posteriorment, el projecte ha servit per definir un nou producte de calçot mínimament processat, un altre de cuit i un producte de V gamma. Amb els resultats obtinguts, es disposa de la seguretat suficient per dur a terme l’explotació comercial d’un producte de qualitat i amb valor afegit, davant el fort augment de calçots importats a preus molt baixos.

JOAN ANTONI LINARES Gerent Cooperativa Agrícola de Valls
“Amb aquest projecte d’innovació apostem per preservar la qualitat organolèptica i nutricional del calçot, millorar la gestió dels excedents durant la collita i trencar l’estacionalitat del consum”