Cadí, cent anys de cooperativa

REPORTATGE
Cadí, SCCL

Cadí_Cisterna

Imprimir

En ple Pirineu, protegides per la serralada del Cadí i unides per la conca del riu Segre, s’estenen les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. A la Seu d’Urgell, hi està ubicada la centenària cooperativa Cadí, amb una tradició formatgera molt arrelada.

Cadí és fruit de l’esforç, la dedicació i la il·lusió d’un col·lectiu de persones per un projecte comú en ple Pirineu

Fundada al 1915, Cadí va ser la primera cooperativa lletera que es va crear a l’Estat espanyol i, des de llavors, ha tingut un paper fonamental en l’arrelament i la vertebració de la població.

Cadí és clau en l’economia dels Pirineus. S’ha creat un teixit industrial al seu voltant. A banda dels 105 socis ramaders, en depenen 120 treballadors. Genera activitat indirecta entre transportistes, empreses de manteniment, proveïdors de primeres matèries o constructors. Són xifres importants, i més tenint en compte el baix nivell d’activitat industrial en aquest territori de muntanya.

“Els ramaders que conformem la cooperativa som una gran família, que treballem pel bé comú en base als valors de l’ajuda mútua i la generositat, seguint la tradició dels nostres fundadors” explica el seu president, Lluís Clotet.

La producció de llet

Els socis produeixen fins a 190.000 litres diaris de llet, que es recullen en tancs refrigerats

El centenar de socis de Cadí produeixen fins a 190.000 litres de llet diària provinent de les explotacions ramaderes ubicades a l’Alt Urgell i la Cerdanya.

La societat factura 47 milions d’euros anuals gràcies a la comercialització, entre altres, de 8.000 tones de formatge, 460 tones de mantega, 450 tones de mató i formatge fresc i 1.100 tones de formatge fos i ratllat.

A més del mercat nacional, Cadí s’ha internacionalitzat i exporta el 30% de la seva producció de formatge, sobretot a França però també a Alemanya, Portugal, Algèria, Marroc i els Estats Units.

Mantega i formatge amb DOP

Cadí_Cambra formatges Urgèlia

Els prats verds i les pastures fresques aporten el tret diferencial a la llet que produeixen les vaques de la raça frisona, i a partir de la qual s’obtenen una mantega i uns formatges de gran personalitat.

La frescor i la qualitat dels productes de Cadí s’aconsegueix gràcies a la recollida diària de la llet, en tancs refrigerats, i la implantació dels més estrictes controls sanitaris des del seu origen.

Mantega Cadí i formatge Urgèlia, productes exclusius amb denominació d’origen protegida

A més, la unió entre el saber fer tradicional i l’ús de la més avançada tecnologia ha fet que la mantega Cadí –amb la seva inconfusible caixa groga de cartró i el seu gust fresc i avellanat- sigui una de les poques d’Europa amb la distinció “Denominació d’Origen Protegida”.

L’Urgèlia és l’únic formatge de Catalunya amb aquest important reconeixement a la qualitat que atorga la Unió Europea.

Formatge del centenari

Formatge Neu del CadíNeu del Cadí és el formatge, de pasta tova i pell florida, que la cooperativa ha desenvolupat amb motiu de la celebració del centenari.

Aquest nou producte, que se suma a l’àmplia gamma de formatges, recorda els colors grisos de la serra del Cadí i suggereix els contraforts rocosos entre les canals que estan nevades durant bona part de l’any.

 

Creu de Sant Jordi

L’any passat, el Govern de la Generalitat va distingir a Cadí amb la Placa al Treball President Macià i enguany, coincidint amb la celebració del centenari, li ha concedit la Creu de Sant Jordi.

Aquesta distinció és un dels màxims reconeixements que es pot rebre per part de la Generalitat de Catalunya, que destaca la contribució a l’economia del país d’una de les cooperatives ramaderes més prestigioses i la més antiga en el sector lleter. Pionera de nou, fa uns mesos Cadí ha estat reconeguda com la primera Organització de Productors de llet de boví amb denominacions de qualitat.

Cadí no podia rebre aquestes distincions d’altra manera que no fos “un reconeixement al treball de generacions de ramaders, socis, treballadors i consumidors” i afronta el futur amb optimisme “perquè a Cadí fem del coneixement dels uns el saber de tots, i cadascuna de les persones que fem créixer la cooperativa compartim la confiança en el nostre projecte comú i les  perspectives de futur”.