“Cada vi té el seu moment”

GENT&TERRITORI
Anna Casabona, Celler de Capçanes

Anna Casabona - Celler Capçanes

“Vaig començar estudiant Enologia però, amb el temps, en comptes de dedicar-me a fer vi, em vaig decantar per explicar-lo. Els sommeliers tenim una visió global del món del vi que és molt útil en la relació amb els clients i també per fer degustacions o maridatges, organitzar visites i participar a fires” Així es presenta Anna Casabona (Tarragona, 1971), delegada comercial i sommelier del Celler de Capçanes i finalista en el Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2016.

Comunicativa, didàctica, inquieta i apassionada del món del vi, Anna Casabona explica que forma part de “la primera promoció de llicenciats en Enologia per la Universitat Rovira i Virgili. En aquell moment tot era molt nou i ja de ben jove, mentre estudiava, m’agradava impartir cursos de tast i implicar-me en activitats de difusió del món del vi”.

Després de vint anys regentant el seu propi negoci, la vinoteca “El Rebost” de Valls, va decidir fer un gir i es va incorporar a Celler de Capçanes. “Coneixia aquesta cooperativa i la qualitat dels seus vins. Fa 25 anys, va ser pionera invertint per modernitzar les instal·lacions i convertint-se en el primer celler d’Espanya elaborador de vi kosher. La seva, va ser una aposta de risc i d’èxit”.

Embotellar els teus propis vins és una opció per aportar un valor afegit a la cooperativa i que repercuteix als socis productors que, en definitiva, són una part molt important en el procés d’elaboració d’un bon vi

I continua: “Durant molts anys, el Celler de Capçanes ha esdevingut una cooperativa modèlica, un mirall per a altres cooperatives de la zona. Ha demostrat que embotellar els teus propis vins és una opció per aportar un valor afegit a la cooperativa i que es repercuteix als socis productors que, en definitiva, són una part molt important en el procés per a l’elaboració d’un bon vi”.

De la seva incorporació a Celler de Capçanes, Anna Casabona recorda especialment “el tracte humà”. I ho explica: “Els seus vins i la seva qualitat eren inqüestionables; però em va sobtar la importància que prenen les persones en una cooperativa, aquesta part més social”.

Quan se li demana que triï un vi, que ens digui quina és la nineta dels seus ulls a Capçanes, la decisió no és gens fàcil: “Ostres, ostres… N’hi ha tants, de vins bons. El nostre kosher, el “Flor de Primavera”, pel que ha representat com a punt d’inflexió del celler cap a l’embotellament de vins de qualitat. El “Cabrida”, cent per cent Garnatxa elaborat amb els millors raïms dels socis, que és el nostre top. Els vins dolços “Pansal del Calàs”, que són molt especials… Cada vi té el seu moment”.

Una de les millors sommeliers del país afirma que l’aposta per la qualitat s’ha fet extensiva al sector. “Avui en dia, la major part de cooperatives treballen molt bé. En les últimes dues dècades s’ha fet un gir de 180 graus. A Catalunya s’estan elaborant uns vins molt interessants. Tenim dotze denominacions d’origen. Només això ja ens dóna pistes de la diversitat de vins. S’ha invertit en tecnologia i coneixement. El que ara ens falta, és comunicar-ho. I això és responsabilitat dels sommeliers”.

Potser per aquest motiu, Anna Casabona recomana a tothom que es dedica a la sommelieria que participi en el Concurs al Millor Sommelier. “És una gran experiència,  que es viu amb molta companyonia i que et deixa amb ganes de més”.

Que trepitgin el territori és bàsic perquè, entre tots, hem de posar valor a la feina que fa el pagès

Només un petit lament: “Era la única dona de catorze participants. En el món del vi, les dones no tenim prou visibilitat. A tots els nivells. Des de la pagesia a l’enologia, sommeliers, cellers, periodistes… Cada vegada més dones participem del procés i crec que s’hauria de fer més evident”. I un bon regust: “No m’esperava arribar a la final el primer any que m’hi presento”.

El futur el veu “amb bons ulls”. I ho té molt clar: “L’enoturisme està ajudant a què la gent de ciutat s’apropi als llocs de producció i que vegin l’esforç que costa fer una ampolla de vi. Que trepitgin el territori és bàsic perquè, entre tots, hem de posar valor a la feina que fa el pagès”.