Bones perspectives per a la campanya d’oli

Antoni Garceran, cap de branca d'oli d'oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de CatalunyaOPINIÓ
Antoni Galceran, oli d’oliva FCAC

Ja tenim en marxa la nova collita d’oli d’oliva per a la qual, segons les estimacions del Consell Oleícola Internacional (COI), es preveu una reducció a nivell mundial del 19% amb relació a l’any passat, situant la producció en 2.560.000 tones.

A l’Estat espanyol, que és el principal país productor, està prevista una davallada de 900.000 tones d’oli, que representen un descens del 50% respecte de la collita passada. A Portugal també s’espera una lleugera disminució (1,5%), mentre que a Grècia s’assolirà un important increment (122%, fins a les 300.000 tones).

A nivell extracomunitari, destaca la previsió de creixement en el cas de Tunísia (206.000 tones), l’estabilitat de Turquia (190.000 tones), el descens d’un 70% a Síria per la sequera i d’un 80% a l’Argentina per gelades i vents.

En aquest context, l’estimació per a Catalunya és positiva, i es preveu que superarem en més d’un 30% la producció de l’any passat. La producció total es preveu en unes 35.600 tones; per províncies, s’obtindrien unes 27.000 tones a Tarragona, 6.800 a Lleida i 1.800 entre Barcelona i Girona.

Pel que fa a la qualitat, esperem que sigui una bona collita tot i que les elevades temperatures molt poc habituals d’aquests dos primers mesos de campanya que han provocat un increment important de la població de la mosca de l’olivera.

Per això, estem convençuts que, per seguir creixent en la producció d’olis de més qualitat, l’Organització Interprofessional de l’Oli d’Oliva d’Espanya hauria d’investigar per resoldre els efectes d’aquesta plaga. També cal tenir molt en compte que els tractaments aeris que es duen a terme actualment per rebaixar la població de la plaga només es permeten a determinades àrees i amb caràcter d’excepcionalitat.

En aquest sentit, la Federació ha demanat al Departament d’Agricultura que no s’exclogui cap comarca productora d’oli d’oliva de Catalunya en la mesura de captura massiva contra la mosca de l’olivera en l’Ordre de la propera convocatòria d’ajuts del nou PDR 2014-2020.

Estem convençuts que, per seguir creixent en la producció d’olis de més qualitat, l’Organització Interprofessional de l’Oli d’Espanya hauria d’investigar per resoldre els efectes de la mosca de l’olivera”

Pel que fa al mercat, més enllà que en la campanya passada s’hagi superat el màxim històric arribant a 1.641.300 tones comercialitzades -de les quals més d’un milió es destinen a l’exportació-, s’observa un increment significatiu del preu de l’oli des de mitjan juny.

Cal esperar, doncs, que continuï la recuperació dels preus de l’oli en origen fins a situar-se, com a mínim, per sobre dels costos de producció malgrat que, com ja va succeir fa un parell d’anys , els grans envasadors podrien incrementar fins a un 50% les importacions d’oli d’oliva per evitar que pugin els preus a causa del descens de producció en el mercat interior.

Davant d’aquesta situació, a la Federació continuem demanant que és bàsic per a l’estabilitat del sector, i en benefici d’agricultors, envasadors i consumidors, que, en el marc de la nova PAC, les organitzacions de productors puguin actuar com a figura d’integració comercial per gestionar conjuntament la seva producció, mitjançant acords d’extensió de norma.