Aranya roja en panís

Aranya roja panisDesprés que la campanya passada moltes parcel·les de blat de moro es veiessin malmeses per l’aranya roja, les cooperatives afectades van començar a treballar conjuntament amb el Departament d’Agricultura per pal·liar les pèrdues i evitar que els danys es tornessin a produir en un futur –o almenys, que no es repetissin amb la mateixa intensitat.

L’afectació de l’estiu passat es va produir principalment a les comarques lleidatanes i en concret a l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià.

En primer lloc, es va acordar treballar el control de la plaga amb centres d’investigació perquè la manca de precedents complica l’aplicació de mesures de prevenció i els possibles tractaments. Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Conselleria, que es va comprometre a donar suport a possibles assajos que proposi el sector.

També es va sol·licitar al Ministeri la reducció de mòduls IRPF de cereal. El problema és que actualment la normativa no permet diferenciar entre cereal d’hivern i d’estiu, i això provoca que els municipis afectats no superin el 30% de pèrdues globals i per tant no s’hagin pogut incloure en l’Ordre Ministerial.

No obstant això, sí que s’ha dut a terme una reducció a nivell nacional del mòdul del cereal del 0,26 al 0,18% per a tots els productors cerealístics, a causa de la sequera registrada l’any passat en tota la península.

Per a la pròxima campanya, la previsió és una reducció del 30% de sembres de blat de moro, ja que els costos d’aquest cultiu fan inclinar la balança cap als cultius d’hivern, amb un maneig menys complicat.

Malgrat, la necessitat de rendibilitzar el terreny en les zones on l’aigua i el sòl ho permeten fan que el productor opti per un sistema de doble cultiu, posant així de manifest la competitivitat i professionalitat del sector cerealístic.