Ara comença la feina de debò

Xavier-Pie-responsable-desenvolupament-rural-FCACOPINIÓ
Xavier Pié, vicepresident FCAC

Tot just hem acabat el procés d’elaboració del nou PDR. Crec que es tracta de la discussió més intensa de les que s’han viscut d’aquest instrument de política de desenvolupament rural. Hem participat a nombroses reunions amb el Departament d’Agricultura, en un procés general molt transparent i participatiu, i hem aportat multitud de plantejaments sobre diferents temàtiques, des de qüestions generals -com l’estratègia general sobre el PDR- a elements molt concrets de determinades operacions.

Al final i fent un balanç global, podem estar moderadament satisfets amb el resultat que el Departament ha enviat a Brussel·les. La distribució de fons entre els diferents àmbits d’actuació i el disseny de les diverses operacions es corresponen, en línies generals, amb les reivindicacions de la Federació i amb les necessitats de les cooperatives agràries i els seus socis. Això no vol dir que s’hagi escoltat tot el què hem dit o que no mantinguem la nostra discrepància en relació amb determinats assumptes, com les mesures agroambientals de sistemes alternatius a la lluita química en fruita seca.

També és bo recordar que el Ministeri ha estat una pedra a la sabata, que ha abandonat el finançament dels PDR autonòmics. Alhora planteja un nou PDR estatal amb la voluntat de fomentar la integració cooperativa i les agrupacions de productors però ja veurem on acaba dedicant la seva despesa…

D’ara endavant, ve allò realment important. Acabar de fixar prioritats en les diferents convocatòries d’ajut perquè el major beneficiari sigui el sector agroalimentari més vinculat al territori i, sobretot, fer seguiment de l’execució per vetllar que es mantenen les prioritats que tots entenem necessàries per al nostre futur.


Continua llegint…

La nova política de desenvolupament rural a Catalunya