“Apostem per un consum responsable”

Quim Sicília - AbacusCooperativisme [CONSUM] un món per descobrir, amb Quim Sicília

President de la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya, Quim Sicília també és responsable de Comunicació Interna d’Abacus cooperativa, una empresa líder en la distribució de llibres, béns educatius, culturals i d’oci, amb 37 establiments físics i un punt de venda on-line oberts a Catalunya i el País Valencià.

Com són les cooperatives de consumidors i usuaris?

A Catalunya, som prop d’un centenar de cooperatives de consum que tenim dimensions diferents i que pertanyem a sectors tant diversos com la distribució d’alimentació, l’educació i la cultura, el sociosanitari, els serveis d’atenció a les persones, la gestió ciutadana i veïnal… Totes aquestes cooperatives mantenim en comú l’ideari i els valors cooperatius. Apostem per la compra conjunta i per un consum responsable, alhora que posem l’accent en el nostre soci -sigui de consum o de treball- i també coincidim en l’estructura jurídica del model d’empresa.

Quina dimensió representen les cooperatives de consum?

En grans xifres, tenim un milió i mig de socis consumidors i una facturació pròxima als 600 milions d’euros. Les tres cooperatives amb més dimensió són Scias (Hospital de Barcelona), els supermercats Consum i la cooperativa Abacus.

Altres cooperatives potser no tenen dimensions tan grans, però sí que fan una important contribució a la societat. És el cas d’Apindep, que presta serveis a la dependència de joves discapacitats; Arç Consum Responsable que, mitjançant acords de col·laboració, ofereix assegurances ètiques, energia renovable o cotxes compartits; El Brot, de Reus, amb productes de cultiu agroecològic, o la Mútua de Pa i Queviures a Manlleu, entre moltes altres.

La federació, quins serveis aporta a aquest entramat?

L’objectiu és prestar serveis a les cooperatives sòcies i promoure la intercooperació, creient que els projectes compartits es poden donar en l’àmbit de les cooperatives de consum però també amb altres branques del cooperativisme. Un exemple seria l’acord de col·laboració entre Abacus i Actel amb la finalitat de sumar, intercanviant coneixement i serveis.

Com impliqueu al soci en la cooperativa?

Les cooperatives de consum en general tenen dues tipologies de socis: consumidors i treballadors, encara que aquests últims no són obligatoris. El soci consumidor és un copropietari de la cooperativa que ha fet una aportació de capital, i, com a tal, té uns drets i uns deures. Aquest soci pot participar només mitjançant la compra o bé pot decidir assistir als actes que organitza la cooperativa durant l’any. A més, pot formar part dels òrgans socials.

Existeix un Consell de Consumidors i un Consell Social, que representa els treballadors. Però, en qualsevol cas, donem molt de protagonisme al soci de consum. A Abacus, per exemple, els estatuts estableixen que el president és sempre un soci consumidor.

Abacus és un cas d’èxit… com es va crear?

Abacus va néixer al maig del 68, en plena revolució cultural a Europa, quan un grup de mestres i pares van decidir fundar una cooperativa per proveir-se conjuntament de productes i serveis del món educatiu. En aquest procés, va tenir un paper important l’associació de mestres Rosa Sensat, un moviment de renovació pedagògica.

Actualment, Abacus continua treballant els àmbits de llibreria, material escolar, joguina i papereria però també hem incorporat, complementàriament, alguns nous productes com la petita puericultura.

Encaixaria el model d’Abacus en el món rural?

El negoci Abacus està dimensionat d’una manera determinada, amb presència a l’àrea metropolitana i les capitals de comarca o a municipis d’una envergadura d’habitants important i amb una bona xarxa educativa. Tenim instal·lacions cèntriques i espaioses per poder proveir tota la nostra oferta.

Per això, hem encetat recentment el projecte de les franquícies Uppalí, que tenen una dimensió més reduïda i que obrim a territoris amb menys població perquè cobreixen perfectament les necessitats d’aquests territoris, no em refereixo estrictament al món rural.

Malgrat la crisi, aquest exercici 2014 que tanqueu el proper 31 de gener haureu arribat a prop dels 4 milions de tiquets de caixa…

Sí. Aglutinem 800.000 socis i sòcies que confien en nosaltres. Estem satisfets de formar-ne part i poder ser arquitectes de la nostra pròpia empresa, construint un projecte sostenible, alegre i de servei a la comunitat. Els nostres valors s’articulen a l’entorn de la democràcia, la participació i el consum responsable.

Cooperativisme de consum a Catalunya

86 cooperatives federades
1.473.000 persones sòcies, consumidores i/o usuàries
4.052 persones treballadores
544.000.000 euros de facturació anual