Apostem pels joves

OPINIÓ
Ramon Sarroca, 
president FCAC

Joves pagesosLes cooperatives estem treballant per fomentar la incorporació de joves al sector, perquè aquest jovent és estratègic per garantir la continuïtat de l’agricultura i la ramaderia del nostre país.

Fins a 115 expedients de joves sol·licitant incorporar-se a l’activitat agrària com a socis d’una cooperativa agrària han tramitat, aquest any, les cooperatives adherides al Grup DUN de la Federació. Estem obligats a donar-los suport perquè sabem que no és tasca fàcil iniciar una activitat agrària o fer-se càrrec de la continuïtat de l’explotació.

Tenim també l’obligació de dotar d’un sentit empresarial cooperatiu i sostenible a les nostres empreses i de fomentar la intercooperació en tots els àmbits i sectors. Precisament per això, no és suficient que potenciem la incorporació dels joves com a socis de la cooperativa, sinó que hem de propiciar el seu accés als òrgans de decisió.

Com a estratègia per a la integració de joves als consells rectors, des de la Federació estem impulsat un programa de formació específic dirigit a les juntes rectores. També estem realitzant programes conjunts amb les escoles de capacitació agrària i, juntament amb el Govern de la Generalitat, promovem el cooperativisme i els nostres valors a les escoles i universitats.

Els programes d’emprenedoria, que duem a terme en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, són claus per al relleu generacional i també amb el projecte [aracoop], aquests últims anys, hem ajudat a enfortir les cooperatives al temps que hem promogut la incorporació de joves.

I no només estem treballant des de la Federació. Les mateixes cooperatives estan impulsant la tasca dels tècnics assessors que resulta de gran ajuda, principalment per als joves que s’acaben d’incorporar, a l’hora millorar la productivitat. La tasca dels assessors contribueix a garantir la viabilitat i orientar l’explotació a les necessitats productives i comercials de la cooperativa.

Les nostres cooperatives i els nostres consells rectors necessiten l’energia de les noves generacions, sumant valor junt amb l’experiència d’aquells que ja fa uns anys que ens hi dediquem.

Per això i perquè no podem perdre més temps, hem presentat un informe rigorós al Departament d’Agricultura sobre com pensem que s’ha de fer l’aplicació del PDR pel que fa a joves i la seva incorporació al món agrari.


Continua llegint…

Les cooperatives lideren la DUN