Amenaça de Xylella

XYLELLA fastidiosa oliveraA principi de setembre, el Ministeri d’Agricultura ha comunicat l’aparició d’un nou focus de Xylella fastidiosa al País Valencià, en concret a la mateixa zona de contenció alacantina on ja s’estava actuant a causa dels dos primers brots. Aquest és el tercer cas detectat a la península després de l’arribada del bacteri a les Illes Balears al novembre de 2016.

En aquesta ocasió, s’han vist afectades un total de 26 noves parcel·les d’ametller i s’ha establert una nova zona demarcada, que inclou les 26 parcel·les infectades més un radi al voltant de 10 km. En total, s’ha delimitat una superfície de 110.000 hectàrees i s’ha determinat el compliment de mesures fitosanitàries obligatòries.

La Xylella és un bacteri que pot afectar nombroses plantes silvestres i cultius que ocupen una àmplia superfície del territori de Catalunya. Els danys que pot causar són greus i, en cas de detecció, la UE obliga a arrencar una extensió de més de 3 hectàrees.

Fins al moment, Catalunya es manté com a zona lliure del bacteri i es continua  treballant en la prevenció. Però, davant l’amenaça que suposen els nous casos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya demana més recursos per poder desenvolupar tots el protocols.

Durant aquest estiu, la Federació ha mantingut trobades amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i el seu equip i ha traslladat la preocupació de diferents sectors productius davant l’impacte que la Xylella fastidiosa  podria tenir en el sector agroalimentari.

El president de la Federació, Ramon Sarroca, explica que “hem analitzat les mesures de prevenció i control, les actuacions en cas de detecció, les indemnitzacions de parcel·les afectades, l’eventual situació de convivència i la proposta de modificació de la normativa europea. Estem preocupats perquè “la Xylella és un bacteri que pot afectar nombroses plantes silvestres i cultius hostes (olivera, vinya, fruiters, cítrics o ametllers) que ocupen una àmplia superfície del territori de Catalunya”.

En aquest sentit, Sarroca argumenta: “Els danys que el bacteri pot causar són greus ja que provoca la mort del conreu i, a més, en cas de detecció d’un focus, les mesures de la Unió Europea són molt estrictes i impliquen l’arrencada en una extensió de més de 3 hectàrees. El conjunt del país es veuria afectat a nivell mediambiental i paisatgístic”.

És per això que la Federació, malgrat valora l’activitat de prospecció i les mesures de prevenció que s’estan aplicant des del Departament d’Agricultura, reclama més recursos econòmics i humans per incrementar la vigilància i la investigació amb l’objectiu minimitzar l’impacte”.