“Amb el vi, t’ho has de passar bé”

Josep M. Cots, president Cooperativa Falset marçàLA FINESTRA amb
Josep M. Cots, president Cooperativa Falset Marçà

Josep Maria Cots presideix la Cooperativa Falset Marçà, que l’any 2000 va plantejar-se una reorientació que va culminar ara fa dos anys, coincidint amb la celebració del centenari. “Al principi no va ser fàcil per la nostra inexperiència i per la situació del mercat, però hem aconseguit agafar el toro per les banyes i fer un tomb de veritat”.

Aquests canvis, com s’han traduït a la cooperativa?

Vam haver de decidir com volíem ser i, per aconseguir el nostre objectiu, ens vam professionalitzar, vam incorporar un equip de gent nova i hem hagut de rendibilitzar molt la gestió. També hem incorporat iniciatives complementàries a l’activitat agrària amb la finalitat d’aprofitar tots els recursos que tenim, com el nostre celler modernista.

Heu apostat fort per l’enoturisme…

Sí, perquè ens permet arribar a un client que, si marxa content, parlarà dels nostres vins i els tornarà a comprar. A nosaltres, que no podem fer publicitat en grans mitjans, aquesta estratègia boca-orella ens està funcionant. També estem utilitzant molt les xarxes socials. Quan posem les nostres activitats a la xarxa, l’efecte es multiplica.

Quines activitats organitzeu?

En un primer moment, vam començar fent visites al celler que ben aviat vam convertir en “visites teatralitzades”. Es tracta de maridatges entre vi, història, llegenda i territori. A la gent li agrada vincular un vi amb una llegenda i a nosaltres, que s’ho passin bé.

El vi l’hem de gaudir, ja sigui en un menjar o en una tertúlia amb amics. També el pagès ho ha de passar bé cuidant la vinya: o t’agrada el que fas, o busca una altra cosa.

A quin tipus de client voleu arribar?

A tot aquell que estigui interessat en la cultura del vi, que és el que tenim a la nostra comarca.
Per això, de vegades organitzem tastos a domicili, per apropar-nos nosaltres al client que està interessat en el producte però no es vol desplaçar fins a casa nostra. N’hem fet uns quants a les rodalies de Barcelona, per a grups de 8 ó 10 amics que es reuneixen per sopar i aprofiten per fer un tast dels nostres vins.

Col·laboreu amb altres entitats de la comarca?

Ara mateix, aprofitant que és temporada, estem organitzant calçotades amb els nostres vins a restaurants de la zona i, abans de dinar, es fa una visita al nostre celler.

Una altra experiència en aquest sentit són els ‘jornals de vi’. Ens coordinem diverses entitats i oferim un dia sencer d’activitats; per exemple, una visita al Castell del Vi, dinar a un restaurant local, visita al nostre celler i tast de vi.

Els nens també poden participar d’aquestes propostes?

És clar que sí. Fins i tot, moltes escoles ens porten la canalleta perquè els ensenyem a ‘desrrapar’ el raïm i, separant  la pell de la polpa, que vegin el suc, els tanins… Als més grandets, els expliquem el procés de fermentació. Els mostrem que el vi comença a la vinya i els ensenyem a respectar la cultura del vi.

Quins són els pròxims reptes?

Tenim el repte d’aconseguir que el nostre soci s’impliqui més en la difusió de la cooperativa, que la faci seva. Estem treballant en aquest sentit i ho estem aconseguint, però sabem que la il·lusió del soci ha d’anar acompanyada de resultats positius.

També creiem que cal ajudar a l’entrada dels joves perquè molt jovent es troba amb recursos limitats per incorporar-se a la viticultura, i per a nosaltres és molt important que es continuïn treballant les terres per socis implicats i que garanteixin una bona producció.

Com veieu el futur?

Per descomptat que notem l’economia, però no estem disposats a tancar la paradeta. Volem deixar la casa a punt perquè, d’aquí a cent anys més, encara continuï. La cooperativa i la nostra comarca, el Priorat, s’ho valen. Les estimem i volem que continuïn ben vives.