Alcanar, de l’olivera als cítrics

Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar

Encara que els inicis de l’entitat es remunten als anys 50 com a magatzem d’oli, quan els socis portaven la seva producció d’olives a l’almàssera, el salt de l’economia de secà al regadiu va comportar un canvi de cultiu -substituint l’olivera pels cítrics- i el naixement de l’Exportadora d’Agris d’Alcanar.

Van ser uns 140 socis que l’any 1963 van fundar la cooperativa i van inaugurar les primeres instal·lacions de la que va esdevenir la principal indústria de cítrics d’aquest municipi del Montsià, pràcticament a cavall entre Catalunya i el País Valencià.

Per donar resposta a una superfície citrícola en augment, a finals dels anys 90, en uns terrenys als afores del nucli urbà, es va començar construir una gran nau que havia de facilitar la projecció de l’entitat.

Creixement de la cooperativa

En els actes de commemoració del 50è aniversari, a final de l’any passat, el president de l’Exportadora d’Agris d’Alcanar, Lluc Ulldemolins, va manifestar que “anem bé, sense estirar més el braç que la màniga” i va destacar “el moviment econòmic i social que, en la situació actual, generem l’agricultura i, en particular, la cooperativa”.

I és que l’Exportadora d’Agris no ha parat de guanyar volum en els últims anys. La seva base social la formen, actualment, 214 socis dels municipis d’Alcanar, la Ràpita, Ulldecona, Santa Bàrbara, Vinaròs, Sant Jordi i Traiguera, amb una producció mitjana de 27.000 tones. D’aquestes, tres quartes parts són mandarines i la resta, taronges.

Per donar resposta a l’augment de producció i les exigències del mercat, el nou magatzem ha anat incorporant noves màquines, capacitat de fred i millores en la línia. El magatzem ja compta amb dues línies de confecció de cítrics entrellaçades i amb calibrador electrònic que permeten incrementar la qualitat i el volum de feina.

Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar

Cítrics tota la temporada

El producte únic de la cooperativa són els agris, amb varietats que faciliten que l’Exportadora d’Agris d’Alcanar pugui oferir fruita als clients gairebé ininterrompudament des de l’inici de campanya a l’octubre, amb les clementines primerenques, fins a final d’agost, amb les taronges tardanes.

Per les condicions climàtiques de la zona, la principal varietat amb què treballa és la Clemenules, que es caracteritza per unes propietats organolèptiques i de pell excepcionals. L’especial qualitat d’aquest producte i la recerca de la diferenciació han portat aquesta entitat a ser impulsora de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre.

Aposta per la qualitat

Un objectiu inherent a la cooperativa d’Alcanar és la satisfacció del client i, per aquest motiu, la qualitat condiciona el treball de tot el procés, des de la producció al camp a la recollida, confecció i expedició del producte. També es garanteix la mínima presència possible de residus de productes fitosanitaris i es disposa d’un sistema automàtic de traçabilitat que permet localitzar i controlar la fruita durant tot el procés.

Aquesta qualitat queda reconeguda per la certificació GlobalGap, que l’Exportadora d’Agris d’Alcanar va assolir al 2006, i està en procés per a l’obtenció dels certificats de seguretat alimentària BCR i IFS.

Les certificacions faciliten l’activitat a l’exterior de la cooperativa, que principalment s’orienta al mercat europeu. La major part de cítrics van cap a França, encara que cada vegada guanyen més pes destinacions com Polònia, Alemanya, Suïssa, els Estats Units i països com els Emirats Àrabs, Aràbia Saudita o Algèria.