Al capdavant de la producció mundial de vi

La producció de vi al conjunt de l’Estat espanyol se situa, aquesta campanya, en 50,6 milions d’hectolitres, segons dades del Ministeri d’Agricultura que s’han fet públiques en una reunió amb representants de cooperatives agroalimentàries.

Aquest volum posa Espanya al capdavant de la producció mundial de vi. En l’últim Comitè de Gestió de l’Organització Comuna de Mercats Agrícoles de la Comissió Europea, es va informar que la collita de França se situa en 44,1 milions d’hectolitres mentre que Itàlia arriba als 46,5 milions d’hectolitres.

Les produccions moderades en els principals països competidors podrien ajudar a pal·liar lleugerament la situació, però el cap de branca de vi de la Federació, Lluís Grogués, alerta que “el mercat està poc actiu des de fa més d’un parell de mesos. Els grans operadors disposen de producte propi elaborat a verema i, després de la renegociació de preus, encara s’estan retirant alguns vins de la campanya. Temem que aquesta situació es dilati en el temps i que repercuteixi en un notable descens dels preus”.

Com a circumstància agreujant, a final de campanya s’han elaborat alguns vins i mostos de menor qualitat, amb raïm afectat per les abundants pluges de l’últim terç de la collita.

Per a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la situació d’excés d’oferta podria empitjorar si no s’acorda una fórmula vàlida per a la retirada de producte en quantitat suficient, sobretot per al supòsit que s’arribés al final de campanya amb un elevat índex d’existències i es tornés a donar una producció mitjana alta, una possibilitat a jutjar per l’evolució de la meteorologia durant aquest hivern.

L’augment de la producció vitivinícola espanyola és fruit de la transformació estructural de la vinya, que es ve realitzant des que fa una quinzena d’anys mitjançant els plans de reestructuració i reconversió.