Ajuts a l’exportació de vi

Els cellers cooperatius estan apostant per internacionalitzar els seus vins amb la finalitat d’augmentar la competitivitat. Per dur a terme accions a l’exterior, compten amb el suport del Departament d’Agricultura que convoca anualment una línia d’ajuts, de fons europeu comunitari, específica que incentiva que les cooperatives realitzin programes de promoció del vi a països tercers.

Aquesta línia inclou la realització de campanyes per donar a conèixer la qualitat dels vins i els sistemes comunitaris de denominació d’origen, indicacions geogràfiques i producció ecològiques, i també l’avaluació dels resultats d’aquestes mesures de promoció.

Així mateix, el suport de l’ajut permet realitzar estudis de nous mercats -imprescindibles per a la recerca de noves sortides comercials- i participar en esdeveniments i fires.

Vinícola del Priorat a la fira Sial China a Xangai
Vinícola del Priorat a la fira Sial Xina de Xangai

L’exemple de la Vinícola del Priorat

La Vinícola del Priorat va néixer l’any 1991 per agrupar la producció de les petites cooperatives locals de quatre poblacions de la comarca del Priorat (Gratallops, el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa) i així dur a terme una renovació tecnològica en els processos d’obtenció del vi i oli.

En l’actualitat, la Vinícola elabora vi amb Denominació d’Origen Qualificada Priorat i garanteix uns elevats estàndards de qualitat a tots els seus productes. La seva gamma inclou des de vins amb l’essència pura i autèntica de la comarca a partir de varietats autòctones (Garnatxa i Carinyena) fins a una línia més moderna fruit del cupatge entre varietats autòctones i forànies (Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah).

La qualitat li ha permès anar obrint nous mercats i ja compta amb una important implantació internacional, operant a 26 països com els Estats Units, Canadà, Mèxic, la Xina, Japó, els Emirats Àrabs, Rússia, Suïssa i Noruega.

Aquesta política comercial els ha portat a exportar entre el 85% i el 90% de la producció. Una de les estratègies de la Vinícola per augmentar progressivament la presència a l’exterior consisteix a participar en fires i esdeveniments especialitzats arreu del món, donant a conèixer el seu producte.

Precisament a la fira Sial Xina, celebrada a Xangai al maig, la Vinícola del Priorat va guanyar el “Best Buy China Competition”, un tast a cegues entre sumillers, consultors, periodistes i importadors que destaca els productes més valuosos per al mercat xinès en la categoria de vins.

Tramitació d’ajuts

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya assessora, coordina i gestiona ajuts i subvencions, oferint un servei adaptat per a cada client.

Entre les línies que tramita, s’inclouen les relacionades amb el foment dels processos de transformació i comercialització de productes vitivinícoles, la innovació, la creació i millora de punts de venda, la participació en fires i salons i l’exportació de vins a països tercers.

A més, i donat que es tracta d’un servei de suport integral, es gestiona tot tipus d’ajut vinculat a cada projecte empresarial.