Agustí Castells i la cooperativa Cadí, reconeixements President Macià

Autor: Jordi Bedmar
Autor: Jordi Bedmar

Per la seva dedicació, constància i esperit d’iniciativa en el treball, Agustí Castells Casanova, de 74 anys, ha rebut la Medalla President Macià que atorga el Govern de la Generalitat a les persones que contribueixen a l’impuls de l’economia catalana.

Amb una llarga trajectòria en el cooperativisme agrari, Agustí Castells va ser, entre 1988 i 2010, cap de branca d’arròs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, entitat que va vicepresidir de 1991 a 2008 i que és, precisament, l’organització que ha proposat l’atorgament de la Medalla President Macià a Castells. Durant anys, també va presidir el consell sectorial d’arròs de la Confederació de Cooperatives Agràries d’Espanya, va ser membre del Comitè Consultiu a Brussel·les i va ostentar múltiples càrrecs vinculats amb la política local i el sector.

Agustí Castells va ser l’impulsor d’un procés d’intercooperació històric, la fusió de totes les cooperatives del marge esquerre del riu en Arrossaires del Delta de l’Ebre.

Els qui el coneixen, el defineixen com un “home de sector i de territori”, que es manté fermament compromès amb el món municipal, emprenedor, dinàmic i sempre disposat a impulsar projectes que desenvolupin l’economia de les terres de l’Ebre.

Cadí, la cooperativa de la mantega i el formatge

Així mateix, el Govern de la Generalitat també ha volgut distingir la capacitat d’adoptar millores i iniciatives de progrés per part de la cooperativa Cadí.

Referent històric i una de les principals indústries de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, Cadí ha estat distingida en la categoria de Foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat, ja que constitueix una peça clau per al sosteniment i la millora del sector primari del territori.

Cadí va ser la primera cooperativa lletera creada a l’Estat espanyol, amb un projecte socioeconòmic que va marcar un nou camí en la reestructuració de la pagesia de la comarca.

En l’actualitat té 113 treballadors i 112 socis ramaders, les aportacions dels quals produeixen una mitjana de 175.000 litres de llet diaris. Elabora unes 9.000 tones de formatge anuals, distribuïdes en 40 referències.