Acord amb Medi Ambient

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya treballa amb les conselleries d’Agricultura i de Territori i Sostenibilitat les qüestions derivades de l’activitat de les cooperatives que tenen relació amb el medi ambient. En aquest sentit, les últimes setmanes s’ha avançat en la gestió d’efluents, subproductes i residus dels cellers i almàsseres.

Finalment, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha acceptat la sol·licitud llargament reivindicada per la Federació d’excloure els productes del processat del raïm i de l’oliva així com els d’altres cultius (pinyol, restes de poda, pela d’ametlla…) de la consideració de residu.

Per tant, aquests subproductes es podran comercialitzar sense necessitat de ser gestor. Pròximament, es redactarà una instrucció per establir com s’ha de fer la declaració de gestió d’aquests subproductes per part de les cooperatives. S’està valorant també de quina manera s’ha de fer la gestió de sansa de tercers i, per tant, com es pot assecar prèviament sense necessitat d’esdevenir gestor de residus.

D’altra banda, el Departament d’Agricultura està impulsant un nou Decret per a la gestió agrícola dels efluents en molins i cellers. La Federació ha presentat diverses esmenes a la proposta i ha aconseguit que es retiri la l’obligació de disposar d’un emmagatzematge mínim per un període de dues setmanes.

Amb el Departament de Territori i Sostenibilitat s’està negociant també la modificació de la Llei PACA (Llei de prevenció i control ambiental de les activitats), vigent des de 2009, que està previst substituir a mitjà termini per una altra normativa que simplifiqui els procediments de legalització de les activitats i prioritzi els controls a posteriori.