“A l’assemblea, hi ha socis que decideixen com si allò no anés amb ells”

ENTREVISTA
Salvador Ventura Soci de Covides

Formacio consells rectors_Salvador Ventura, Covides

Salvador Ventura és un jove productor de raïm que compagina l’activitat agrícola amb altres facetes professionals i forma part d’una explotació familiar que, des dels anys 80, és sòcia de Covides. Fa sis anys que forma part del consell rector d’aquesta cooperativa vitivinícola i ha participat a diferents activitats formatives específiques per a membres de junta rectora organitzades en col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

A Covides fa temps que treballeu un itinerari formatiu per a membres del consell rector. És necessari?

Sí. Cal que la junta rectora, i també els socis, tinguem una visió empresarial per gestionar la cooperativa perquè som nosaltres els que decidim i al final, a qui ens afecten les nostres pròpies decisions. Sovint, a l’assemblea, hi ha socis que decideixen com si allò no anés amb ells, o bé decideixen per la plena confiança de les propostes del consell rector.

Per a poder prendre decisions hem de ser coneixedors de què impliquen, i aquest coneixement l’anem adquirint a base de formació específica.

Quin és l’objectiu?

La formació que estem realitzant a Covides té un doble objectiu.

D’una banda, ens proporciona aquests coneixements necessaris per a desenvolupar correctament el rol de consell rector i poder decidir. Però també creiem que és molt important aconseguir que el soci entri en contacte amb la cooperativa, que s’endinsi més en el interior de la cooperativa.

Així doncs, no és una formació limitada a la junta rectora.

A Covides, hi participem tant socis que formem part del consell rector com socis que no en formen part però que considerem interessant que hi siguin per a tenir un primer contacte amb la gestió. Hem de tenir clar que l’equip directiu i el gerent dirigeixen les cooperatives i en porten el timó, però som els membres de consell rector i els socis qui marquem el rumb del vaixell.

I què us ha aportat?

La formació ens ha servit molt per aprendre a posar-nos d’acord.

Ens ha ajudat a desencallar punts de no coincidència i a avançar en els punts d’acord. Per exemple, ens ha donat estratègies per a la mediació perquè un col·lectiu de socis de consell rector i un altre que no forma part de la junta obtinguessin una visió conjunta.

És important que els joves formin part del consell rector?

Per mi és essencial, perquè els joves que no veuen una cooperativa amb el seu enfocament de futur es poden sentir incòmodes.

Els joves han de participar en el consell rector per a aportar la visió de futur i gent no tant jove també hi ha de ser, per la seva experiència. És molt important el bon equilibri entre les diferents visions i edats per trobar el punt en comú. Això fa que tots estiguem còmodes.

El paper de la Federació hauria de ser…

Malauradament, en el sector cooperatiu les notícies que no són bones tenen molta més difusió que les notícies positives. Crec que la Federació ens pot ajudar en el vessant de la difusió, de la comunicació en positiu explicant el bo.

Confiem en la Federació perquè ens ajudi a explicar les bones notícies, els avantatges del món cooperatiu, els reptes que assolim i la qualitat dels nostres productes, i que ho faci també a través de les noves tecnologies per arribar a tots els públics.