A favor de les benzineres cooperatives

Josep Lluís Escuer, responsable de subministraments de la Federació de Cooperatives Agràries de CatalunyaOPINIÓ
Josep Lluís Escuer, subministraments FCAC

Arran del debat en què es posen en dubte les estacions de subministraments “desateses” (sense personal d’atenció al client), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens hem reunit amb el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial del Departament d’Empresa i Ocupació. Fruit de la trobada, hem aconseguit el compromís que el Govern de la Generalitat de Catalunya no qüestionarà aquest model de benzinera.

El fet de ser estacions sense personal no eximeix les benzineres cooperatives de disposar d’equips adequats de protecció contraincendis, realitzar inspeccions periòdiques, comprovar la metrologia o tenir un conseller de seguretat de mercaderies perilloses

Les cooperatives agràries que fem distribució de carburants, per la nostra ubicació en entorns rurals amb índex de població més baixos, hem d’optar per un sistema que no ens obligui a tenir personal d’atenció al client durant les 24 hores. Només aquest model d’estació ens permet mantenir oberts punts de venda de carburants que d’altra manera serien clarament insostenibles i que així resulten un servei interessant per a l’agricultor i la comunitat rural.

Com és lògic, això no eximeix les benzineres cooperatives de complir amb les obligacions de disposar d’equips adequats de protecció antiincendis, realitzar inspeccions periòdiques, comprovar anualment la metrologia i comptar amb un conseller de seguretat de mercaderies perilloses.

Entenem que potser cal millorar la regulació per garantir un bon funcionament de totes les instal·lacions, però, més enllà d’això, creiem que no hi ha arguments per prohibir un model que està implantat a bona part d’Europa. A països com Dinamarca i Finlàndia, més de la meitat de les estacions de serveis ja són desateses; a Suècia i Noruega ho són una quarta part aproximadament i a països veïns com França, aquest tipus de benzinera ja representa un 10% del total.

A nivell espanyol, el Ministeri d’Indústria tampoc impedeix la instal·lació d’aquestes estacions de servei però, sorprenentment, comunitats autònomes com Navarra, Castella-La Manxa, Andalusia o Aragó les estan prohibint en el seu àmbit territorial.

El sector cooperatiu català estem satisfets d’haver assolit el compromís del Departament d’Empresa amb un model que propicia la lliure competència, millora els preus per al consumidor i garanteix la nostra voluntat de prestar serveis al soci i oferir una activitat econòmica addicional en el medi rural.