30è aniversari de la Federació

Multitudinària celebració que referma els valors cooperatius i la voluntat de futur d’un sector que és estratègic i vertebrador del país i compromís del Govern de la Generalitat amb el cooperativisme agrari

Unes 450 persones arribades d’arreu del territori català van celebrar el 30è aniversari de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir l’acte, al qual també va assistir el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, representants del Govern i d’entitats de l’àmbit econòmic i social.

Durant l’acte commemoratiu, que es va fer coincidir amb la XXX Assemblea General, es va voler destacar el paper de totes les persones que, d’una manera o altra, han estat vinculades amb la FCAC durant aquestes tres dècades i, amb aquesta finalitat, es va fer una projecció amb el sentir de 30 veus representatives del cooperativisme, el sector agrari, el territori i la mateixa Federació.

També hi va haver un moment especial per homenatjar als tres cooperativistes que han estat presidents de l’organització des què es va fundar. Es tracta d’Antoni Casanovas, impulsor de la Federació fins a l’any 1990; el seu successor, Xavier Tubert, que va presidir l’entitat durant divuit anys i, finalment, Josep Pere Colat, que en va agafar el relleu l’any 2008.

Finalment, es va fer un acte d’homenatge a totes les persones vinculades amb les cooperatives, les empreses que esdevenen la raó de ser de la Federació. En representació de totes elles, es va lliurar una olivera –arbre mil·lenari- a les de més edat, a dos socis joves agricultors que representen el futur del sector i als infants que ja estan implicats d’alguna manera amb la seva cooperativa. El de més edat va resultar un avi de cent anys i la més jove, una nena de set mesos, posant així de manifest que el cooperativisme agrari és un moviment integrador de tothom i de totes les edats.

“Sentiment de pertinença”

Durant la cloenda de l’acte 30è aniversari, el president de la Federació, Josep Pere Colat, va subratllar que “la participació massiva de cooperativistes de tot Catalunya posa de manifest la voluntat del sector de refermar la seva identitat, el sentiment de pertinença, els valors cooperatius i, especialment, la força per seguir treballant mirant cap al futur amb esperança. El cooperativisme agrari som un sector que ens comprometem, genuí i amb una llarga història. Hem superat etapes molt dures i sempre hem sortit reforçats. Som un moviment que uneix generacions, arrelat a territori i que genera riquesa”.

En aquest sentit, Colat també va recordar al president de la Generalitat i les autoritats assistents que “les cooperatives som un eix vertebrador del país. Som productors d’aliments de qualitat i, a més, dinamitzem i promovem l’economia a zones on difícilment s’hi implantaria cap altra indústria, no ens deslocalitzem, contribuïm a mantenir la població al territori, donem serveis integrals als nostres socis, afavorim la sostenibilitat mediambiental. Per tot, és necessari el compromís del Govern amb el sector, especialment en aquelles qüestions que l’Administració pot facilitar i que, per a l’agroindústria cooperativa, suposen un important augment de la competitivitat”.

A continuació, el president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar que Catalunya viu “circumstàncies especialment complicades, però aquest no és un poble vençut, sinó que és un poble que tira endavant, té esperança i té ganes de construir el seu futur amb la màxima llibertat”.

Així mateix, el cap de l’Executiu va subratllar la lliçó del cooperativisme a Catalunya, que demostra que “la unió fa la força” i que “junts ens en podem sortir, però si cadascú va pel seu compte ens en anem al precipici”.


Continua llegint…

Anuari Socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya 2013
Més facturació i més llocs de treball