Cooperativa emprenedora: ACOMONT

L’Agrupació de Cooperatives d’Oli del Montsià, Acomont, és una cooperativa de segon grau d’Ulldecona que comercialitza conjuntament l’oli verge de la Galera, Mas de Barberans, Ulldecona, Sant Gregori de Santa Bàrbara i Olivarera del Baix Ebre de Camarles.

A final de 2009 i com a estratègia davant la situació crítica a nivell de preus en el mercat nacional, aquesta cooperativa va apostar per les vendes a l’exterior. Abans de llançar-se al mercat internacional, Acomont va participar en diverses missions inverses, va assistir a fires internacionals i va establir contactes amb brokers de diferents països per tal d’establir una vinculació del seu producte amb Catalunya o Espanya.

El producte que exporta està dissenyat per un mercat de qualitat mig alt, al qual s’ofereixen només olis verge extra que s’envasen amb vidre i s’acompanyen d’un packaging adequat.

Resultats del projecte

Encara que només han passat 3 anys des què va posar en marxa la nova estratègia comercial, Acomont ha aconseguit consolidar el seu producte en tres països: la Xina, els Estats Units i Colòmbia, i té un posicionament cada vegada més fort a Txèquia.

Val a destacar, especialment, les exportacions a la Xina, a on lliura fins a 8 contenidors anuals. A més de les operacions que duu a terme de forma puntual, la cooperativa d’Ulldecona té dos distribuïdors fixos, un per la zona de Beijing i l’altre a Shanghai, i té previst implantar-se a Hongkong al llarg d’aquest any. A la Fira Sial China 2012, Acomont va ser distingida amb un dels guardons a la innovació pel seu producte “1000 Tardors”, un verge extra elaborat a partir d’oliveres mil·lenàries.

PREMIS COOP 2n premi a la Internacionalització
PROJECTE Estratègia comercial per exportar oli verge extra a nous mercats
SECTOR Oli d’oliva
COMARCA Montsià
SOCIS 5 cooperatives de primer grau